Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα (17/09) ότι Τουρκία και Ρωσία συνήψαν συμφωνία, με την οποία θα επιλύεται η «διαμάχη» για ένα πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, επαναφέροντας στο έργο την τουρκική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία αναφορικά με το Ακούγιου», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Χθες (16/09), δύο πηγές είχαν επισημάνει ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία, IC İçtaş, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στη συμφωνία, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC İçtaş, κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις».

Το βίντεο με τους δύο Προέδρους να περπατούν… αγκαζέ

Η κάμερα κατέγραψε τους Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν να περπατούν αγκαζέ και χαμογελαστοί στο λόμπι της Συνόδου, στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο κ. Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και άλλους ηγέτες.

«Στόχος», η ένταξη στον Οργανισμό

Προσθέτως, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίσθηκε πως η Τουρκία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO, ΟΣΣ). «Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα προχωρήσουν σε μία πολύ διαφορετική θέση με αυτό το βήμα», υπογράμμισε.

Η Τουρκία αποτελεί, αυτή τη στιγμή, εταίρο διαλόγου του SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η Ρωσία αποστέλλει χρήματα στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Διαβάστε ακόμη: