Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά εναντίον της Ελλάδας, επί τη ευκαιρία της 99ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης της Λωζάνης.

Τονίζοντας ότι σήμερα (24/07) συμπληρώνεται η 99η επέτειος από την υπογραφή ενός εκ των ιδρυτικών εγγράφων της Τουρκικής Δημοκρατίας, ισχυρίσθηκε ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάνης, χαράχθηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίσθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης σε όλα αυτά τα 99 χρόνια από την υπογραφή της, ο κ. Ερντογάν συμπλήρωσε πως «ωστόσο, πρόσφατα, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη και τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή διαβρώθηκαν σκόπιμα.

Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους».

«Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης και της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Στην 99η επέτειο, τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ, τους συμπολεμιστές του και τους μάρτυρές μας με έλεος και τιμώ τους βετεράνους μας, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», ολοκλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.