Μια ώρα ύπνο κερδίσαμε σήμερα (19.10.2023) αφού η αλλαγή ώρας σημαίνει ότι αυτή τη φορά τα ρολόγια στις 04:00 γύρισαν… στις 03:00.

Αν και πολλά έχουν ακουστεί για την αλλαγή της ώρας, αυτή συνεχίζεται κανονικά κάθε εξάμηνο. Κάθε Οκτώβριο, επιστρέφουμε στη χειμερινή ώρα.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του, «λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.».

«Πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής ώρας

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Συνεπώς και το φετινό φθινόπωρο δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο χειμερινό ωράριο.

Πότε έγινε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα για πρώτη φορά

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο.Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα την κατάργηση της χειμερινής ώρας που «σκοτεινιάζει τη ζωή μας»

Οι πολίτες των ΗΠΑ πέρυσι γύρισαν μπροστά τους δείκτες των ρολογιών τους για τελευταία φορά , καθώς ομόφωνα, η Γερουσία ψήφισε να καταργηθεί οριστικά η χειμερινή ώρα και οι ΗΠΑ να ακολουθούν στο εξής μόνο τη θερινή.

Ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου«, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι «Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Φλόριντα στην ομιλία του συνέδεσε την αλλαγή της ώρας με την αύξηση «των καρδιακών επεισοδίων και των τροχαίων ατυχημάτων».

Η χειμερινή ώρα «σκοτεινιάζει τη ζωή μας, κυριολεκτικά», σχολίασε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ από το Ρόουντ Άιλαντ όπου τον Δεκέμβριο η νύχτα πέφτει γύρω στις 16.15. Με τη θερινή ώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει και δύει πιο αργά.

Η τύχη αυτού του νομοσχεδίου πάντως είναι αβέβαιη: για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη πάρει θέση στο θέμα αυτό.

Η βασική ιδέα είναι ότι η αλλαγή ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιολογικούς ρυθμούς, ιδίως των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταργηθεί η χειμερινή ώρα… το 2019. Όμως τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής αυτής της αλλαγής για το 2021. Έκτοτε, με την κρίση της πανδημίας της Covid-19, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε ακόμη: