Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη εκφράζεται πλέον ανοιχτά, καθώς εκτός από τη Χαμάς και το Ισραήλ, στη «σκακιέρα» της σύγκρουσης συμμετέχουν και άλλες χώρες, με μεγάλη στρατιωτική ισχύ, όπως οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις κρατών της περιοχής, βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, λόγω των δραματικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με διεθνείς στρατιωτικούς αναλυτές, στο απευκταίο σενάριο νέων πολεμικών συγκρούσεων, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η απόκτηση των Rafale από την ελληνική πλευρά, θεωρήθηκε κίνηση «ματ» από την Αθήνα για τις ισορροπίες στο Αιγαίο και το άτυπο μπρα-ντε-φερ με την Τουρκία.

Το Global Firepower παρακολουθεί και καταγράφει τη συνολική ισχύ αεροπορικών υπηρεσιών για κάθε κράτος του πλανήτη και μάλιστα παρουσιάζει τη λίστα κατάταξης με τις πιο δυνατές χώρες.

Να σημειωθεί ότι και τα ελικόπτερα συνυπολογίζονται, όπως επίσης το οπλοστάσιο από Αεροπορία, Αεροπορία Στρατού, Ναυτικό και Πεζοναύτες. Επίσης, όπως διευκρινίζεται, οι τύποι αεροσκαφών που εξετάζονται περιλαμβάνουν μαχητικά, εκπαιδευτικά, μεταγωγικά και βομβαρδιστικά.

Πολεμική Αεροπορία: Η κατάταξη

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση και η Τουρκία στην 9η. Όσο για το Ισραήλ που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, είναι στη 19η θέση της σχετικής κατάταξης. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτήν τη λίστα είναι έως το 2023.

Οι χώρες με τις πιο ισχυρές Πολεμικές Αεροπορίες:

Ηνωμένες Πολιτείες
Ρωσία
Κίνα
Ινδία
Νότια Κορέα
Ιαπωνία
Πακιστάν
Αίγυπτος
Τουρκία
Γαλλία
Βόρεια Κορέα
Σαουδική Αραβία
Ιταλία
Ταϊβάν
Βραζιλία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ελλάδα
Γερμανία
Ισραήλ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πολεμική Αεροπορία: Οι αριθμοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και άλλα στοιχεία που δημοσιεύει το Global Firepower, σχετικά με το σύνολο των αεροσκαφών, τις επιμέρους κατηγορίες και το προσωπικό στις Πολεμικές Αεροπορίες των χωρών. Δείτε τι ισχύει για Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ:

Ελλάδα
Σύνολο αεροσκαφών: 635
Μαχητικά αεροσκάφη: 193
Μεταγωγικά αεροσκάφη: 17
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη: 144
Αεροσκάφη Ειδικών Αποστολών: 10
Ελικόπτερα: 271
Επιθετικά ελικόπτερα: 29
Προσωπικό: 42.500

Τουρκία
Σύνολο αεροσκαφών: 1.065
Μαχητικά αεροσκάφη: 205
Μεταγωγικά αεροσκάφη: 83
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη: 270
Αεροσκάφη Ειδικών Αποστολών: 22
Ελικόπτερα: 478
Επιθετικά ελικόπτερα: 110
Προσωπικό: 50.000

ΗΠΑ
Σύνολο αεροσκαφών: 13.300
Μαχητικά αεροσκάφη: 1.914
Επιθετικά αεροσκάφη: 843
Μεταγωγικά αεροσκάφη: 962
Εκπαιδευτικά αεροσκάφη: 2.634
Αεροσκάφη Ειδικών Αποστολών: 731
Ελικόπτερα: 5.584
Επιθετικά ελικόπτερα: 983
Προσωπικό: 660.107

Διαβάστε ακόμη: