Η Rolex είναι ένας θρυλικός οίκος ωρολογοποιίας, που μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο όμορφα ρολόγια στον κόσμο, ωστόσο, μόνο μερικά από τα πιο αγαπημένα και συλλεκτικά ρολόγια του οίκου έχουν λάβει παρατσούκλια που χρησιμοποιούνται από τους λάτρεις και συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα παρατσούκλια (όσο συχνά και αν χρησιμοποιούνται) δεν υπάρχουν πουθενά στον επίσημο κατάλογο της Rolex.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιστορία πίσω από τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γνώστες όταν θέλουν να αναφερθούν σε σπάνια ή vintage μοντέλα, όπως για παράδειγμα το “Paul Newman Daytona” ή το “President”.
Υπάρχουν πολλά παρατσούκλια που έχουν δοθεί σε διάφορα μοντέλα της Rolex – περισσότερα απ’ όσα θα περιμένατε- , σήμερα ωστόσο θα μιλήσουμε για αυτά που πήραν την ονομασία τους από ανθρώπους.
Rolex Bao Dai
Πριν το “Paul Newman Daytona” του ίδιου του Πολ Νιούμαν σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ όταν πουλήθηκε για 17,8 εκατομμύρια δολάρια, το Rolex Triple Calendar Moon Phase “Bao Dai” κατείχε το ρεκόρ για το πιο ακριβό Rolex που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Πρόκειται για ένα Rolex με κωδικό 6062 από κίτρινο χρυσό που έχει μαύρο καντράν και διαμαντένιες ενδείξεις της ώρας, το οποίο ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ, Bao Dai (εξ ου και το διάσημο πλέον παρατσούκλι του).
Το συγκεκριμένο ρολό ήταν ειδική παραγγελία από τον Bao Dai, ο οποίος επισκέφτηκε το κοσμηματοπωλείο Chronomètrie Philippe Beguin στην Γενεύη κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των μεγάλων δυνάμεων με τους Βιετ Μινχ για το μέλλον του Βιετνάμ. Ο μελλοντικός αυτοκράτορας ζήτησε από τους υπαλλήλους του καταστήματος το σπανιότερο και πολυτιμότερο Rolex που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Αφού απέρριψε πλήθος διαφορετικών μοντέλων, το κατάστημα ζήτησε τελικά τη βοήθεια της Rolex, η οποία έστειλε έναν υπάλληλο της στα προάστια της Γενεύης με το σπάνιο ρολόι που έμελλε να συνδεθεί για πάντα με τον Bao Dai.
Rolex Buckley dial
Αυτό το παρατσούκλι πιστεύεται ότι προέρχεται από τον John Buckley, έναν γνωστό συλλέκτη και έμπορο vintage ρολογιών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν βασικός υποστηρικτής αυτού του τύπου καντράν στα μοντέλα της Rolex, δηλαδή αυτών που είχαν λατινικούς αριθμούς για ενδείξεις. Λόγω της φήμης και του σεβασμού του στον κόσμο της Rolex, αυτού του τύπου τα καντράν, τα οποία εντοπίζονται σε ορισμένα μοντέλα του οίκου, φέρουν το όνομα του.
Το καντράν Buckley εντοπίζεται πιο συχνά σε vintage μοντέλα Datejust από τις δεκαετίες του 1970 και του ’80. Πιστεύεται ότι οι κωδικοί 1601, 1603, 16014 και 16030 ήταν τα κύρια μοντέλα που έφεραν τα καντράν Buckley.
Rolex Clint Eastwood
Το “Clint Eastwood” είναι το παρατσούκλι του Rolex GMT-Master 16753 με καφέ καντράν και στεφάνη Root Beer, το οποίο πήρε το όνομά του από τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ επειδή το φορούσε σε πολλές ταινίες παίζοντας διαφορετικούς χαρακτήρες.
Είμαστε περίεργοι αν ο Κλιντ Ίστγουντ το έχει ακόμα στην κατοχή του και το φοράει…
Rolex James Bond
Ενώ ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ αναφέρει ότι ο πρωταγωνιστής του φορά ένα Rolex, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, τελικά το Rolex Submariner Ref. 6538 που φορούσε ο Σον Κόνερι στην ταινία “Dr. No” του 1962, ήταν αυτό που συνδέθηκε με τον πράκτορα 007, επειδή ήταν το πρώτο ρολόι που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ταινία James Bond.
Ενώ το παρατσούκλι “James Bond” χρησιμοποιείται συχνά εσφαλμένα για να περιγράψει άλλες αναφορές του Submariner, στην πραγματικότητα μόνο το Ref. 6538 θα είναι για πάντα γνωστό ως το αρχικό Rolex Submariner “James Bond”.
Rolex John Player Special
Πρόκειται για ένα εμβληματικό ρολόι, το οποίο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει και “ιερό δισκοπότηρο” της ωρολογοποιίας, καθώς τα περισσότερα μοντέλα Rolex Cosmograph Daytona με αναφορά 6264, κατασκευάστηκαν από ανοξείδωτο χάλυβα, και ελάχιστα από χρυσό 18Κ. Η χρυσή κάσα και το χρυσό μπρασελέ σε συνδυασμό με το μαύρο καντράν, είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο ρολόι πήρε το προσωνύμιο “John Player Special”, καθώς ο ίδιος συνδυασμός χρωμάτων υπήρχε στην Lotus Formula 1 John Player Special της δεκαετίας του ’70, η οποία είχε μαύρο χρώμα και ένα χρυσό λογότυπο “John Player Special”.
Rolex Jean-Claude Killy
O Jean-Claude Killy είναι πρώην Γάλλος σκιέρ που κυριάρχησε στο άθλημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ως πρεσβευτής της μάρκας Rolex, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σειράς διαφορετικών διαφημιστικών καμπανιών, ενώ αργότερα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ενώ φορούσε πολλά μοντέλα του οίκου στην προσωπική του ζωή, η σειρά Dato-Compax triple calendar chronographs που αποτελείται από πέντε διαφορετικούς κωδικούς (4768, 4767, 5036, 6036 και 6236) είναι αυτή που φέρει το όνομα του.
Rolex Paul Newman
To Daytona παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1963, είχε κωδικό αναφοράς 6239 και πήρε το όνομα του από τον Daytona 500, τον πιο διάσημο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο επιθυμητά ρολόγια παγκοσμίως, για την ανώτερη ποιότητα και την απαράμιλλη αξία του. Κατάφερε να συνδυάσει το όνομα του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους κορυφαίους χρονογράφους της υψηλής ωρολογοποιίας.
Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο συγκεκριμένος χρονογράφος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Rolex το 1955, είχε κωδικό αναφοράς 6234 και στο καντράν δεν αναγραφόταν ούτε το “Cosmograph” ούτε το “Daytona”, παρά μόνο η λέξη “Chronograph”. Από το 1955 έως το 1961, όπου και σταμάτησε η παραγωγή του συγκεκριμένου χρονογράφου, η Rolex κατασκεύασε περίπου 2300 κομμάτια από ανοξείδωτο ατσάλι και λιγότερα από 150 κομμάτια από χρυσό 14Κ ή 18Κ.
Ο πραγματικός “πατέρας” του Daytona ωστόσο είναι το μοντέλο 6238, το οποίου κυκλοφορούσε μέχρι και το 1967. Τόσο αυτό όσο και άλλοι πρώιμοι χρονογράφοι Rolex συχνά σκονίζονταν στα ράφια των αντιπροσώπων, επειδή άλλοι κατασκευαστές είχαν καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό ως ειδικοί στους χρονογράφους. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι σήμερα γνωστά ως “Pre-Daytonas” και είναι εξαιρετικά σπάνια και δυσεύρετα.
Η αρχική ιδέα για αυτό το αγωνιστικό ρολόι ήταν το The Rolex LeMans, ωστόσο, το όνομα δεν διατηρήθηκε, καθώς η ώθηση της Rolex στην αμερικανική αγορά και η ανάληψη της χορηγίας του αγώνα αυτοκινήτων των 24 ωρών στη Daytona, ήταν η έμπνευση για την ονομασία του 6239 Cosmograph ως Daytona.
Η διαφορά του 6239 από το 6238, ήταν ότι για πρώτη φορά η Rolex χρησιμοποίησε αντίστροφα χρώματα για τα δευτερεύοντα καντράν, αφού όλα τα προηγούμενα ήταν μονοχρωματικά. Επίσης, η κλίμακα του ταχύμετρου που χρησιμοποιήθηκε για να μετρά την απόσταση σε σχέση με το χρόνο (ταχύτητα) μετακινήθηκε στη στεφάνη.
Το Daytona 6239 έγινε σήμα κατατεθέν του διάσημου ηθοποιού Πολ Νιούμαν, ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Το ρολόι Daytona τον συνόδευε στους αγώνες του. Την δεκαετία του 1980, οι συλλέκτες έδωσαν το ψευδώνυμο “Πολ Νιούμαν” σε αυτό το μοντέλο της Rolex.
Rolex President
Το μπρασελέ President σχεδιάστηκε ειδικά για τη σειρά ρολογιών Day-Date της Rolex και είναι κατασκευασμένο μόνο από συμπαγή πλατίνα ή χρυσό 18 καρατίων. Το ψευδώνυμο “President” είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορίας ιδιοκτησίας μοντέλων Day-Date από διάφορους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, και με την πάροδο των ετών, το “President” έγινε συνώνυμο με το ίδιο το ρολόι Rolex Day-Date.
Διαβάστε ακόμη:
- Μέτρα για την ακρίβεια – Πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος
- Άδωνις Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθηκαν στην πανδημία
- ΗΠΑ: Σάλος με 26χρονη καθηγήτρια – Έβαζε μαθητές να κρατάνε τσίλιες για να κάνει σεξ με 16χρονο
- Survivor – Αντωνά: Με έπλυνε η Ασημίνα και το σημαντικό είναι ότι δεν σιχαίνεται