Οι ρυθμοί του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ανακόπτονται, παρά το γεγονός ότι τον επόμενο μήνα θα συμπληρωθεί το πρώτο μισό του 2024.
Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων, σε γενικότερο βαθμό, σταδιακά στενεύουν, όπως γίνεται αντιληπτό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το μέγεθος της προσπάθειας για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στο μέτρο του δυνατού.
Σύμφωνα με τον CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη, από το 2019 έως σήμερα ο φορέας προκήρυξε περισσότερους από 280 διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και υπογράφηκαν 320 συμβάσεις, υλοποιώντας εμβληματικά έργα όπως Ψηφιακή Μέριμνα, Freedom Pass, Fuell Pass, Power Pass, Market Pass, Youth Pass, Τουρισμός για όλους, smart readiness, ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.
Η ΚτΠ διαχειρίζεται περίπου 380 έργα, προϋπολογισμού 2,5 δισ.ευρώ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την εκδήλωση «Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» και αποκάλυψε ότι επιταχύνεται η προκήρυξη 60 έργων 300 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες.
Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος κάποια έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ωρίμανση να μην επαναδημοπρατηθούν και να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και παράλληλα να προκηρυχθούν όσα έχουν σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης.
«Δεν πρόκειται να δημοπρατήσουμε στα τέλη του 2024 έργα, τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης πέραν του 2025, γιατί δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Ασθενίδης.
Η καταστολή του λαθρεμπορίου
Ο «αγώνας δρόμου» που καταβάλλεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους, σε μια σειρά από projects αθροιστικής αξίας κάποιων δισ., αφορά άλλον έναν mega διαγωνισμό.
Η νέα προκήρυξη από την Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει «στις ράγες» το έργο «Σύστημα Παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 108.898.288 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης υπηρεσιών συντήρησης (χωρίς ΦΠΑ 87.821.200 ευρώ), με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 1/7/2024.
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη διακήρυξη, αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση, για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ειδικότερα για την Τελωνειακή Υπηρεσία, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και τελωνεία λιμένων της χώρας, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης ο Ανάδοχος θα προβεί:
• στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συνόλου εξοπλισμού (μπάρες διέλευσης, κάμερες αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής πινακίδων (Α.L.P.R.) κ.α.
• στην ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων.
• στην παροχή υπηρεσιών (εγκατάστασης εξοπλισμού, εκπόνησης μελετών, εκπαίδευσης χρηστών κ.α.).
Μέσω του έργου επιδιώκεται η πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου-ειδικά στους τομείς των προϊόντων που επιβαρύνονται με Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), δηλαδή πετρελαιοειδή, καπνικά και αλκοολούχα και φόρους κατανάλωσης (καφές, ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.λ.π.), με τη διενέργεια ολοκληρωμένου ελέγχου της διακίνησης των μέσων μεταφοράς τους.
Οι όμιλοι πληροφορικής της χώρας και οι «παίκτες» του κλάδου των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εμπλέκονται στα ψηφιακά έργα για τον δημόσιο τομέα μετρούν ως τώρα ένα συνολικό ανεκτέλεστο που τους εξασφαλίζει «χρυσά» έσοδα και κέρδη για τα προσεχή έτη, με το μεγάλο στοίχημα βεβαίως να θεωρείται η «μάχη» με τον χρόνο. Γιατί τρέχουν, ταυτόχρονα, σε διάφορες φάσεις, ουκ ολίγα έργα, σε ένα σερί που αλλάζει τη χώρα…
Τα φετινά έργα
Το 2024 χαρακτηρίσθηκε από στελέχη του τομέα της πληροφορικής ως μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για τα χρηματοδοτούμενα από το RRF έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, με ότι αυτό θα σημαίνει για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων (άρα και για την επιπλέον αύξηση στους κύκλους εργασιών των εταιρειών) αλλά τελικώς θα συμβεί αυτό και για να μπορέσουν όλοι να προλάβουν τις προθεσμίες.
Στη μακρά λίστα των έργων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας, ωστόσο προστέθηκαν, από την αρχή του 2024, πολλοί ακόμα μικροί και μεγάλοι διαγωνισμοί, που φέρνουν «δουλειά και χρήμα» για όλη την αγορά.
Ενδεικτικά, προηγήθηκαν νέοι διαγωνισμοί όπως αυτός για την Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar) στα τέλη Απριλίου (25/4, με καταληκτική ημερομηνία 27/5) με budget 54.345.241,94 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (67.388.100 με ΦΠΑ), ο οποίος περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομής συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα (σ.σ. αναλυτικότερα, γίνεται λόγος για συγκροτήματα/συσκευές ραντάρ, υπηρεσίες εγκατάστασης μετεωρολογικού εξοπλισμού, περιβαλλοντικά πληροφοριακά συστήματα, υπηρεσίες πληροφορικής) με φορέα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στις ίδιες ημερομηνίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο Αναβάθμιση/Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών 112 – Next Generation 112 (NG112) για την Πολιτική Προστασία προϋπολογισμού 26.963.707 ευρώ με ΦΠΑ και λίγο νωρίτερα (23/4) για τις Ψηφιακές εφαρμογές Πολιτικής Προστασίας και συναφείς υπηρεσίες (καταληκτική ημερομηνία 27/5) αξίας 13.702.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Το έργο Ελληνικός Κόμβος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων GAIA-X (Υποέργο 11, του συνολικού έργου Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας για την Υποστήριξη της υλοποίησης των Έργων 1 & 2 της Δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) με deadline 3/6 με προυπολογισμό 7.831.716 ευρώ με ΦΠΑ και η Προμήθεια Μετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Φυσικών Καταστροφών, 12.090.000 ευρώ με ΦΠΑ ανήκουν, επίσης, στην «ομάδα» των φετινών διαγωνισμών της ΚτΠ.
Ιανουάριο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και ακολούθησαν οι προσφορές για την Κεντρική Συμφωνία Προμήθειας και Συντήρησης Αδειών Λογισμικού Microsoft μέσω Enterprise Agreement (87.568.789,48 ευρώ με ΦΠΑ), όπως και τα έργα Αναβάθμιση των Συστημάτων Πληροφορικής και της Ασφάλειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (14.734.920 με ΦΠΑ) και τέλη Δεκεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία 5/2 Λειτουργικός και Οργανωτικός Ανασχεδιασμός -Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΣΕΠ και σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα (13.297.917,08 με ΦΠΑ).
Στον «τζίρο» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το 2024 συνυπολογίζονται μερικές δεκάδες άλλα έργα, μικρότερου προϋπολογισμού, αλλά ιδιαίτερης σημασίας για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, που προκηρύχθηκαν και ουσιαστικά
τέθηκαν σε «τροχιά υλοποίησης» κι έχουν -μεταξύ άλλων – ως αντικείμενα τους την Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, υποέργα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, τον Ανασχεδιασμός των διαδικασιών διαχείρισης της ασφάλειας των συστημάτων πληροφοριών του ΥπΕξ, την Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης κ.λπ.
Τη Δευτέρα (20/5) προκηρύχθηκε το υποέργο 2 Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης), με αξία 26.858.400 ευρώ με ΦΠΑ.
Ανάδοχοι και συμβάσεις
Σε έργα τα οποία προηγήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν είτε σε ανάδειξη αναδόχων είτε καλούν τις εταιρείες ή τις κοινοπραξίες που κερδίζουν διαγωνισμούς για τις υπογραφές συμβάσεων, σε μια διαδικασία η οποία μοιάζει… αέναη, από το ξεκίνημα του Digital Transformation.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ Σταύρος Ασθενίδης έχει επιβεβαιώσει, άλλωστε, ότι πράγματι το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από την έγκαιρη παράδοση του συνόλου των ψηφιακών έργων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων, έχοντας ήδη συμβασιοποιήσει έναν τριψήφιο αριθμό από όσα έχει προκηρύξει ο φορέας του οποίου ηγείται, με στόχο να μην υπάρχουν εκκρεμότητες έως το 2026, παρά τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα.
Σε πιο ώριμη φάση φαίνεται να έχουν εισέλθει και ορισμένα άλλα από τα πιο εμβληματικά έργα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ύψους 309,8 εκατ. ευρώ, χωρισμένο σε 5 μέρη όσες και η γεωγραφικές ενότητες για τις οποίες αναδείχθηκαν αντίστοιχοι ανάδοχοι.
Ακόμα προχωρά (ή έχει προχωρήσει) η ψηφιοποίηση των αρχείων σε υγεία (νοσοκομεία), πολεοδομίες (φάκελοι αδειών), δικαστήρια κ.ά., επίσης τρέχουν projects όπως το Πληροφοριακό Σύστημα για την Οριοθέτηση των Υδατορεμάτων (ΤΕΕ, προϋπολογισμός 64,5 εκατ. ευρώ), ενώ στο σερί του 2024 εντάχθηκε άλλος ένας μεγάλος διαγωνισμός από την ΑΑΔΕ, για την ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού αρχείου των υπηρεσιών της (προβλέπεται η σάρωση 182 εκατ. σελίδων) και την υλοποίηση ενός συστήματος ψηφιακού αποθετηρίου, ύψους 40,2 εκατ. ευρώ.
Στις πιο πρόσφατες κατακυρώσεις έργων σε αναδόχους, μέσα στο Μάϊο, καταγράφηκαν η ανάθεση του έργου Υλοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Στρατού σε 6 κοινοπραξίες με αρχικό προϋπολογισμό 59 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και στον διαγωνισμό για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ(ένωση εταιρειών Deloitte -Byte-Bright Business Solutions) έναντι ποσού 11,8 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.
Λίγο πριν, τέλη Απριλίου, το ΤΕΕ υπέγραψε σύμβαση συμφωνίας – πλαίσιο για το έργο «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» με τρεις αναδόχους (ΟΤΕ, Globitel και Τέρνα) με budget 120 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.