Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μυρμήγκια μπορούν να ανιχνεύσουν καρκινικούς όγκους με τη όσφρηση, χάρη στους ισχυρούς οσφρητικούς υποδοχείς τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences αυτή την εβδομάδα, και δείχνει ότι τα μυρμήγκια Formica fusca είναι σε θέση να ανιχνεύουν όγκους μυρίζοντας τα ούρα των ασθενών, όπως αναφέρει ο The Independent.

«Τα μυρμήγκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιο-ανιχνευτές για τη διάκριση των υγιών ατόμων από εκείνα που φέρουν όγκο», ισχυρίζεται η Patrizia d’Ettorre, μια από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Sorbonne Paris North. «Είναι εύκολο να εκπαιδεύονται, μαθαίνουν γρήγορα, είναι πολύ αποτελεσματικά και δεν είναι ακριβό να διατηρηθούν», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, το Scientific American υπογραμμίζει ότι οι πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες απελευθερώνονται ειδικά από καρκινικούς όγκους, βρίσκονται συχνά σε φυσιολογικά υγρά, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης και των ούρων, καθώς και στους ατμούς της αναπνοής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Baptiste Piqueret, ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North, και η ομάδα του ξεκίνησαν ξενομοσχευτικά όγκων καρκίνου του μαστού σε ποντίκια επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια πήραν δείγματα ούρων από υγιή ζώα και ζώα με όγκους.

Οι ερευνητές έμαθαν στα μυρμήγκια να συνδέουν το άρωμα των όγκων με μια ανταμοιβή ρίχνοντας μια σταγόνα ζαχαρόνερο μπροστά από τα ούρα καρκινοπαθών ποντικιών.

Οι μύγες παρέμειναν κοντά στα ούρα κακοήθων ποντικών για περίπου 20 τοις εκατό περισσότερο από αυτό των υγιών ποντικών όταν η ομάδα απέσυρε το ζαχαρόνερο επειδή αναζητούσαν μια νόστιμη απόλαυση.

Ο συσχετισμός της μυρωδιάς των μυρμηγκιών δημιουργήθηκε σε μόλις τρεις προπονήσεις ή περίπου 10 λεπτά συνολικά.

Αυτό είναι πολύ πιο γρήγορο από ό,τι, για παράδειγμα, η εκπαίδευση κυνόδοντων ζώων για την ανίχνευση καρκίνου, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Διαβάστε ακόμη: