Στις 17 Νοεμβρίου, άνοιξε μια πύλη κατά μήκος των τειχών του για να εισέλθει στη Via Triumphalis Necropolis, έναν αρχαίο ρωμαϊκό ταφικό χώρο που βρίσκεται κάτω από την πόλη του Βατικανού. Είναι γεμάτος μαρμάρινες σαρκοφάγους, ανοιχτούς ταφικούς τάφους και ρωμαϊκά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Οι τάφοι χρονολογούνται μεταξύ του 1ου αιώνα μ.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ. Περιέχουν τα λείψανα «σκλάβων, ελευθέρων, τεχνιτών της πόλης της Ρώμης», δήλωσε στο Euro News ο Λεονάρντο Ντι Μπλάζι, ειδικός από τα Μουσεία του Βατικανού. Ορισμένα μάλιστα αναγνωρίστηκαν ως αυτοκρατορική ιδιοκτησία του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ταυτοποιήθηκαν τάφοι που σχετίζονται με έναν φύλακα του θεάτρου της Πομπηίας που θα φρόντιζε για τη σκηνογραφία, καθώς και έναν φύλακα επιφορτισμένο με τη φροντίδα του δάσους.

Προηγουμένως, οι μόνοι άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη νεκρόπολη ήταν εγκεκριμένοι μελετητές και ειδικοί. Το κοινό μπορεί πλέον να γνωρίσει την πόλη των νεκρών μέσα από την είσοδο του Saint Rose Gate για την έκθεση «Life and Death in the Rome of the Caesars».

Η νεκρόπολη βρίσκεται εκτός της Ρώμης, καθώς ο ρωμαϊκός νόμος υπαγόρευε ότι η καύση και οι ταφές πραγματοποιούνται πέρα από τα όρια της πόλης ως προφύλαξη ασφαλείας και υγιεινής.

Αποκαλύφθηκε το 1956 κατά την κατασκευή του Autoparco του Βατικανού. Το 2003, το τμήμα Santa Rosa αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του χώρου στάθμευσης.

Η τοποθεσία εκτείνεται περίπου σε 10.764 τετραγωνικά πόδια κατά μήκος ενός τμήματος της αρχαίας Via Triumphalis.

Διαβάστε ακόμη: