Μέχρι τώρα, το ένστικτό μας έλεγε να βγάζουμε selfie φωτογραφίες παντού, είτε πρόκειται για κάποια παράσταση στο θέατρο, είτε για τη θέα που βλέπουμε κατά την πεζοπορία, ένα ηλιοβασίλεμα από την παραλία ή ένα άγριο ζώο που εντοπίζουμε στο δάσος. Η φωτογραφία έχει γίνει σχεδόν αυτόματη κίνηση. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το να βγάζεις το τηλέφωνο για να βγάλεις μία λήψη μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλειά σου.

Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι χάνουμε την οπτική επαφή με αυτό που συμβαίνει γύρω μας προκειμένου να εστιάσουμε στην οθόνη και να βγούμε όσο πιο ωραίο γίνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε την ισορροπία μας, να πέσουμε και γενικά να εκτεθούμε σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Η τέλεια φωτογραφία και τα τρομακτικά ποσοστά

Προκειμένου να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφία για να την ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες άνθρωποι εκθέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε περιττούς κινδύνους. Ίσως κάποιος ανεβαίνει σε κάποιο ύψωμα για να βελτιώσει τη θέα του ή για να πάρει περισσότερα likes και shares, άρα και φήμη, θέτει σκόπιμα τον εαυτό του σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα, στέκεται λίγα εκατοστά μακριά από έναν γκρεμό. Και δυστυχώς, ουκ ολίγες φορές έχουμε διαβάσει να συμβαίνουν μοιραία δυστυχήματα, ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Οι προειδοποιήσεις ασφαλείας αυξάνονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα παρατηρητήρια και τα επικίνδυνα σημεία στα φυσικά πάρκα. Αλλά προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως αναφέρει το Euronews, από τους 379 θανάτους που σχετίζονται με selfies παγκοσμίως μεταξύ 2008 και 2021, το 37,2% ήταν τουρίστες. Οι πτώσεις από ύψος ευθύνονται για το 49,9% όλων των θανάτων, ακολουθούμενες από τις μεταφορές/μέσα μεταφοράς (28,4%) και τον πνιγμό (15,3%).

Μέρη όπου απαγορεύονται οι selfies

Προκειμένου να αποφευχθούν αυτοί οι περιττοί θάνατοι, υπάρχουν απαγορεύσεις πολλών ειδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύονται οι φωτογραφίες, όπως συμβαίνει ήδη στα μουσεία για διάφορους λόγους. Άλλες φορές, όμως, απαγορεύονται συγκεκριμένα οι selfies.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: Η ιαπωνική σιδηροδρομική εταιρεία JR West αποφάσισε να απαγορεύσει τα selfie sticks, δηλαδή τα επεκτεινόμενα μπαστούνια που είναι χρήσιμα για τη λήψη selfies. Ο λόγος; Για να αποφευχθεί η ηλεκτροπληξία από τα εναέρια καλώδια, αλλά και για να μην πέφτουν οι τουρίστες στις γραμμές.

Ακόμη και στην Ινδία, υπάρχουν μέρη όπου απαγορεύονται οι selfies για να αποφευχθούν ουρές και συμφόρηση σε πολυσύχναστα σημεία, λόγω ενός και μόνο ατόμου που σταματάει για να βγάλει μια φωτογραφία, αλλά και για να προστατευθούν οι παραλίες και οι ναοί. Στην Ισπανία, στην Παμπλόνα, έχει ήδη απαγορευτεί εδώ και χρόνια η λήψη selfies κατά τη διάρκεια του περίφημου τρεξίματος των ταύρων, ενώ στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται αρκετές απαγορεύσεις για τη λήψη φωτογραφιών, πάλι για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: