Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας τελεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις υπό την πίεση αφενός της διόρθωσης που λαμβάνει χώρα στα ξένα χρηματιστήρια, αφετέρου στα ζητήματα ακρίβειας, πληθωρισμού και εκλογολογίας που έχουν προκύψει, την ώρα που ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υπαρκτός και η FED συνεδριάζει για να ξεκινήσει τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων!

Όλα τούτα σε συνδυασμό με την πανδημία που ακόμη δεν έχει πλήρως εκτονωθεί, με τα περιοριστικά μέτρα να μην έχουν ακόμη αρθεί, αλλά και τους υποτιμητές κερδοσκόπους να επιδιώκουν να επωφεληθούν της συγκυρίας, η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους μοιραία ακολουθεί τον δρόμο της διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων!

Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ωστόσο θα πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι πέραν της προσωρινής αρνητικής συγκυρίας που απορρέει κυρίως από την Νέα Υόρκη, όπου χθες ο DJ σημείωσε μια εντυπωσιακή επιστροφή και από πτώση 1.000 μονάδων γύρισε και έκλεισε με κέρδη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει λόγους και αιτίες να κινηθεί σε μεσομακροπρόθεσμη βάση ανοδικά, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς συγκυρίες, εγχώριες ή διεθνείς!

Ασφαλώς αυτή τη στιγμή υφίσταται και το θέμα της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων της Fed που επηρεάζουν τις ξένες αγορές!

Όμως στην Αθήνα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μπροστά του stories και προσδοκίες, τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στα μακροοικονομικά θέματα όσο και γύρω από το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις!

Η οικονομία την ώρα τούτη ανακάμπτει, μετά την ύφεση της πανδημίας και κινείται ανοδικά με ταχείς ρυθμούς!

Ο τουρισμός έχει κάνει ήδη ολική επιστροφή και το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι χρονιά ιστορικών ρεκόρ, καταρρίπτοντας τα πρωτοφανή επίπεδα του 2019!

Οι προσδοκίες του Ταμείου Ανάκαμψης διανοίγονται μπροστά μας και το τραπεζικό σύστημα δείχνει την ώρα τούτη ικανό να υποστηρίξει το μεγάλο στοίχημα απορρόφησης 72 δις. ευρώ την επταετία που ήδη αρχίσαμε να διανύουμε!

Την ίδια ώρα οι ξένοι «μπαίνουν» στην Ελλάδα!

Είτε μέσω χρηματιστηρίου, είτε μέσα από εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ή τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου όπως της ΔΕΗ και των τραπεζών Alpha και Πειραιώς!

Και είναι απτή η προσδοκία τόσο της προώθησης των μεγάλων έργων, όσο και της πώλησης φιλέτων του Κράτους, όπως για παράδειγμα η Αττική οδός για την οποία οι προσδοκίες θέλουν τίμημα άνω των 3 δις. ευρώ!!!

Και ακόμη είναι μπροστά μας τα success stories των τραπεζών και των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων με επίκεντρο την πώληση του 30% της Εθνικής τράπεζας σε Άραβες και άλλους ιδιώτες ξένους και Έλληνες επενδυτές!

Με το σχέδιο δημιουργίας ενός Εθνικού Πρωταθλητή στο τραπεζικό σύστημα να είναι εμφανές και διακριτό!

Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός είναι πως ναι, πράγματι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας επηρεάζεται και θα επηρεάζεται από τις συγκυρίες της στιγμής, τις διορθώσεις της Wall Street και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα αμερικανικά επιτόκια, ωστόσο όλα τούτα δεν μπορούν να ανατρέψουν την «μεγάλη εικόνα» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, που αφήνει πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος, και με άξονα τα μεγάλα projects, τα success stories και τα κεφάλαια των ξένων – δείγμα εμπιστοσύνης- θα κινηθεί κατά το 2022 σταθερά ανοδικά!