Γαλλικά συνδικάτα και διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη σε εκτεταμένη εργατική δράση ενάντια στις προβλεπόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να αυξήσει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας από τα 62 – χαμηλότερα από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ – στα 64.

Η δεύτερη προσπάθεια του Μακρόν να αναθεωρήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια του αρχηγού του κράτους να αναθεωρήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, μετά την κατάργηση πρότασης ενός σχεδίου συνταξιοδότησης το 2019 κατά την πρώτη του θητεία λόγω της δημόσιας αναστάτωσης που προκλήθηκε. Ο Μακρόν εδραίωσε την έμφασή του στις συντάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας, τονίζοντας: «Αυτή θα είναι ουσιαστικά η χρονιά της συνταξιοδότησης».

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «δίκαιη και υπεύθυνη» και πρέπει να πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο Μακρόν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

το 68% των πολιτών εμφανίζεται «εχθρικό» στο μέτρο

Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το τελευταίο νομοσχέδιο αποδεικνύεται εξίσου αθώο για το γαλλικό κοινό, με το 68% να εμφανίζεται «εχθρικό» στο μέτρο, σύμφωνα με μελέτη του IFOP.

Τα γαλλικά συνδικαλιστικά συνδικάτα έχουν κάνει σπάνιο κοινό μέτωπο συμφωνώντας σε διαμαρτυρίες κατά του νομοσχεδίου.

«Αυτή η μεταρρύθμιση θα πλήξει πλήρως όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που άρχισαν να εργάζονται νωρίς, τους πιο εύθραυστους των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού και εκείνους των οποίων το επίπεδο δυσκολίας εργασίας δεν αναγνωρίζεται», αναφέρεται σε κοινή δήλωση που υπογράφεται από οκτώ συνδικάτα, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.

Οι οργανώσεις θα συνεδριάσουν την Πέμπτη το απόγευμα για να αποφασίσουν τη σύγκληση της περαιτέρω δράσης τους.

Ο φορέας σιδηροδρόμων SNCF προειδοποίησε ότι τα ταξίδια με τρένο θα «διαταραχθούν σοβαρά» από εργατικές ενέργειες μεταξύ 7 μ.μ. τοπική ώρα στις 18 Ιανουαρίου και στις 8 το πρωί της Παρασκευής.

Οι απεργίες διακόπτουν την κυκλοφορία κατά μήκος της θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Calais and Dover.

Διαβάστε ακόμη: