Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια προς τα μέσα του έτους – αλλά η αβεβαιότητα είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνει την εμπιστοσύνη των αγοραστών.

Η HSBC ανακοίνωσε μειώσεις από την Πέμπτη στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για κατοικίες, με πολλά να πέφτουν κάτω από το 5% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2023. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 10ετείς συμφωνίες σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων, μία από τις οποίες μειώθηκε από 4,99% σε 3,99 %.

Μειώσεις έχουν επίσης ανακοινωθεί από τον μεγαλύτερο στεγαστικό δανειστή της Βρετανίας, τη Χάλιφαξ, συμπεριλαμβανομένης της διετούς επανυποθήκης σταθερού επιτοκίου που μειώθηκε από 5,64% σε 4,81% αυτή την εβδομάδα.

Σηματοδοτεί μια απότομη μείωση σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, όταν το μέσο επιτόκιο μιας διετούς σταθερής συμφωνίας έφτασε στο υψηλό 15ετίας στο 6,66%.

Ο Μάρτιν Στιούαρτ, διευθυντής της παροχής συμβουλών για στεγαστικά δάνεια στο London Money, είπε ότι υπήρχε ένας βαθμός θετικής τάσης στην αγορά που οδήγησε το 2024 που απουσίαζε αυτή την εποχή πέρυσι, λόγω της ανόδου της εμπιστοσύνης των δανειστών.

Πριν από ένα χρόνο, «κανείς δεν ήθελε να είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό τώρα έχει γυρίσει 180 μοίρες, ο ανταγωνισμός έχει επιστρέψει και τώρα οι τράπεζες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για άλλη μια φορά», είπε μέσω email.

Το μέσο επιτόκιο διετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 5,87% στις 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται καθημερινά από την Moneyfacts, από 6,29% πριν από δύο μήνες. Το μέσο σταθερό επιτόκιο πενταετίας μειώθηκε στο 5,53% από 5,87%.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα περισσότερα οικιακά και ενυπόθηκα προϊόντα αγοράς προς μίσθωση, σύμφωνα με το Moneyfacts.

Διαβάστε ακόμη: