Στον τεράστιο μετασχηματισμό και στην καλπάζουσα ανάπτυξη – σε Ελλάδα και εξωτερικό, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχοντας καταστήσει πλέον τη Metlen ένα case study διεθνώς, αλλά και στο ιδιαίτερα καθοριστικό προσεχές 12μηνο όπου ο όμιλος αναμένεται να λάβει την επενδυτική βαθμίδα και να κάνει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αναφέρθηκαν χθες, κορυφαία στελέχη της εισηγμένης, σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις και τους στόχους του ομίλου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αθήνα και το παρόν έδωσαν όλοι οι επικεφαλής των ξεχωριστών επιχειρησιακών τομέων του ομίλου Metlen, που ενημέρωσαν αναλυτικά για όλα τα πεπραγμένα της εταιρείας, η οποία βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή και εξωστρεφή φάση της ιστορίας της.

Όπως τονίστηκε, ο όμιλος πρέπει να είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που δραστηριοποιείται τόσο έντονα σε δύο τόσο ξεχωριστούς τομείς, όπως είναι η μεταλλουργία και η ενέργεια, ενώ επισημάνθηκε πως πλέον ο όμιλος με παρουσία σε 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους, παράγει άνω του 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας, με άμεσο στόχο αυτό να φτάσει στο 4%.

Πλέον, η Ιταλία θα γίνει η χώρα που ο όμιλος θα δώσει έμφαση και θα την καταστήσει νέο ενεργειακό… ορμητήριο δουλεύοντας μεπρότυπο το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα, «παντρεύοντας» παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας μεγάλες συνέργειες και υπεραξίες.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer και εκτελεστικό μέλος του δ.σ του ομίλου με εποπτικό ρόλο επί των οικονομικών θεμάτων, η εταιρεία έχει 10 δισ. ευρώ ανοιχτές πιστωτικές γραμμές ώστε να προχωρήσει σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις και μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό. Σημείωσε πως η ελληνική οικονομική κρίση οδήγησε τον όμιλο στο εξωτερικό, όπου πλέον περισσότερο από το 50% των γραμμών χρηματοδότησης είναι από το διεθνές στερέωμα και αφορούν τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες.

Το 5% του Χ.Α. και το 4% του ΑΕΠ της χώρας

Σημείωσε ότι η Metlen με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ έχει το 5% της συνολικής αποτίμησης του Χ.Α. και το 10% της ημερήσιας ρευστότητας, με μέσες συναλλαγές περίπου 10 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται σε θεσμικούς επενδυτές ως αποτέλεσμα προσπάθειας ετών. Ο κ. Γαβαλάς τόνισε πως την τελευταία 20ετία ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει 5-6 δισ. ευρώ επενδύσεις και μάλιστα με πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο μόχλευσης, ώστε να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ακόμη και κρίση χρέους να έρθει, να μην επηρεάσει τον όμιλο.

«Δεν ξεκινάμε επένδυση αν δεν έχουμε συγκεκριμένες fix τιμές για να πουλήσουμε για τουλάχιστον 15 χρόνια» τόνισε, ενώ «συνάπτουμε δανεισμό πάνω στα εκάστοτε assets, κάτι που έχει αποδειχτεί ασφαλές». Σημείωσε πως είναι εντυπωσιακό πως την τελευταία 7ετία έχουν γίνει άλματα στην κερδοφορία, καθώς από τα 34 εκατ. ευρώ net κέρδη το 2016, πέρυσι έφτασε τα 623 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει ενεργητικό 3 δισ. ευρώ και ρευστότητα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει «απλωθεί» ο δανεισμός έως το 2030, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος αναχρηματοδότησης. Σήμερα το 49% των πωλήσεων έρχεται από την Ελλάδα, μόλις 12% από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το 39% έρχεται από άλλες ηπείρους. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η ενέργεια συνεισφέρει στο 70-75% και η μεταλλουργία 20-25%.

Σε καλή θέση στον FTSE 100 του Λονδίνου

Αναφορικά με την εισαγωγή στο Λονδίνο, οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και αρχές του 2025 θα παρθούν αποφάσεις, οπότε τους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να γίνει η εισαγωγή. Όπως τονίστηκε από τα στελέχη της Metlen, με τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση «πλασάρεται» στην 80η θέση του δείκτη FTSE 100, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί είναι περίπου στο 50. Μάλιστα, το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα είναι 8, ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δίνει στην εταιρεία περιθώριο ανόδου της μετοχής της κατά 50%.

Αναφορικά με τη διαδικασία, όπως επισήμανε ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy και M&A Officer της Metlen, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία με το όνομα Metlen PLC, με έδρα το Λονδίνο, η οποία και θα κάνει το dual listing σε Αθήνα και Λονδίνο. Αφού η Metlen PLC λάβει την έγκριση για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών ΜΥΤΙΛ, χωρίς τίμημα, αλλά με ανταλλαγή μετοχών 1 μετοχή της τωρινής εισηγμένης στο Χ.Α. για κάθε μία της Metlen PLC.

Στόχος είναι η συγκέντρωση του 90% των μετοχών, ενώ μετά θα ενεργοποιηθεί η δημόσια πρόταση, ενώ όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία, η Metlen PLC θα ελέγχει το 100% της ΜΥΤΙΛ και θα διαπραγματεύεται στην Αθήνα και το Λονδίνο. Τα ποσοστά των μετόχων στη Metlen PLC θα είναι ακριβώς αυτά που είναι σήμερα στη ΜΥΤΙΛ, δηλαδή 22% στο βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο και 78% στους υπόλοιπους μετόχους.

Hub περιφερειακής ανάπτυξης η Ιταλία

Αναφερόμενος στο στρατηγικό άνοιγμα στην Ιταλία, ο Γιάννης Καλαφατάς, επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου, τόνισε πως «στην Ιταλία έχουμε μια πολύχρονη παρουσία που θα μας βοηθήσει στο περαιτέρω άνοιγμα. Στην Ιταλία υπάρχουν 600 προμηθευτές με το βασικό μέρος της αγοράς προμήθειας να συγκεντρώνεται στους δέκα μεγάλους. Θα εξετάσουμε τυχόν εξαγορά μικρότερων προμηθευτών. Στην Ιταλία δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τον δεσπόζοντα παίκτη την ΔΕΗ να διατηρεί μερίδιο περί το 50%.

Επομένως υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης στην αγορά. Η ιταλική αγορά είναι λίγο περισσότερο απελευθερωμένη σε σχέση με την Ελλάδα. Στην Ιταλία έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο 2 GW ΑΠΕ ώριμα και ακόμη ένα μεγάλο pipe line που ακολουθεί. Κατά τα λοιπά, στόχος είναι η επέκταση και σε όλες τις βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς επίσης και σε χώρες όπως Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία κ.α.

Διαβάστε ακόμη