Όπως ακριβώς αναμενόταν, ο περίφημος ανασχηματισμός που εδώ και μέρες έχει προαναγγελθεί δεν είναι δομικός, αλλά επιφανειακός, ρηχός, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές!

Μετρημένες στα δάχτυλα αλλαγές, επιλογές που εμπεριέχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ είναι σαφής ο γεωγραφικός προσδιορισμός μετά το στραπάτσο των εκλογών, καθώς και τα πάσης φύσης μηνύματα προς τα έξω, προς …τρίτους δηλαδή, αλλά και προς τα μέσα…

Τα κρίσιμα και καθοριστικά υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Ενέργειας που πραγματεύονται τα μείζονος σημασίας ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, παρέμειναν στα ίδια χέρια (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης, Σκυλακάκης)!

Οι επιλογές Ν. Παναγιωτόπουλου στο Μεταναστευτικής πολιτικής και του Χρ. Γκιουλέκα στο Μακεδονίας Θράκης εντάσσονται στη λογική της τοποθέτησης παραδοσιακών δεξιών στελεχών από την Βόρεια Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση είχε λάβει σοβαρά μηνύματα το βράδυ των εκλογών!

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και τα δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονταν από την Κρήτη απομακρύνθηκαν!

Η τοποθέτηση Θεοδωρικάκου στο Ανάπτυξης, έχει χαρακτήρα επικοινωνιακό, βάσει και του εν λόγω χαρίσματος του υπουργού.

Ωστόσο το ζήτημα της ακρίβειας για παράδειγμα, δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό και μείζον για τη βάση της κοινωνίας!

Η τοποθέτηση Λιβάνιου στο Εσωτερικών, όπου δεν θέλησε ο πρωθυπουργός να αναβαθμίσει σε υπέρ υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη όπως ακουγόταν, δείχνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε σε αυτό το κομβικό υπουργείο να τοποθετήσει έναν έμπιστο, δικό του άνθρωπο, εργατικό και πιστό!

Από την άλλη ερωτήματα γεννά το γιατί παραμένει η Νίκη Κεραμέως στην κυβέρνηση, η οποία σε 3 ανασχηματισμούς έχει αλλάξει 3 υπουργεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι πουθενά δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της!

Επίσης σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την χωρίς λόγο και άδικη απομάκρυνση του υφυπ. Ναυτιλίας Γιάννη Παππά, όπως και της Δόμνας Μιχαηλίδου!

Ενώ την ίδια ώρα παραμένει ο Βρούτσης στο Αθλητισμού και παράλληλα δεν επέστρεψε στην κυβέρνηση ο κατά τεκμήριο ικανότατος Σταύρος Παπασταύρου!

Η συνένωση των 4 αυτών διαφορετικών περιπτώσεων δημιουργεί συνειρμούς και δεύτερες σκέψεις ως προς την σκοπιμότητα τους!

Τέλος τρεις πολύ σοβαρές επισημάνσεις:

1. Η επιλογή του Γιώργου Μυλωνάκη στο Μαξίμου ως υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ, καταδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε δίπλα του έναν άνθρωπο έμπιστο, από τα παλιά, που αντιλαμβάνεται την αγορά, μπορεί να αναλύσει τα μηνύματα της βάσης, έχει πρόσβαση σε πρόσωπα και μηχανισμούς και μπορεί να διεκπεραιώσει – διαχειριστεί κρίσιμες και συνθέτες υποθέσεις σε όλα τα επίπεδα για το Μαξίμου!

2. Η παραμονή Φλωρίδη παρά τις απαράδεκτες δηλώσεις και την κατά τεκμήριο δύσκολη προσωπικότητα του και την αδιάλλακτη στάση του που οδηγεί σε συγκρούσεις με φορείς και συντεχνιακές ομάδες, αλλά και την πολύ κακή σχέση του με τον Άρειο Πάγο, αποδίδεται στο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν βρέθηκε άξιος και ικανός αντικαταστάτης, αλλά και από το γεγονός ότι ο πλέον ικανός για το ρόλο αυτό Σταύρος Παπασταύρου είχε κοπεί τους γνωστούς λόγους!

3. Η διατήρηση του Χρ. Σταικούρα στη θέση του, έχει τη δική της σημειολογία! Μολονότι σύσσωμος ο εργοληπτικός κόσμος ζητούσε την απομάκρυνση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κράτησε για να στείλει «μήνυμα» στους εργολάβους…

Διαβάστε ακόμη