«Να τα εκατοστήσεις!». Πόσες ευχές έχουν δοθεί με αφορμή επετείους γενεθλίων και πόσο μακρινός φαίνεται ο στόχος να ζήσει κανείς έναν αιώνα. Κι όμως, σε πέντε περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ικαρίας, υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν ακόμα και τα 100.
Αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας ο Dan Buettner, μεταξύ άλλων, ερευνητής και συγγραφέας, εντόπισε κάτι που ούτε ο ίδιος το περίμενε. Μετά από 20 χρόνια συνεντεύξεων με εκατοντάχρονους και επισκέψεων στις «Γαλάζιες Ζώνες», τις περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο, ο Buettner διαπίστωσε ότι «οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στο νερό είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν ζουν κοντά του».
Στην πραγματικότητα και οι πέντε «Γαλάζιες Ζώνες», Οκινάουα στην Ιαπωνία, Σαρδηνία στην Ιταλία, Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Ικαρία στην Ελλάδα και Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, βρίσκονται πάνω στο νερό.
Κατά τον ερευνητή η ευτυχία των κατοίκων έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η ηρεμιστική επίδραση του νερού ή στο γεγονός ότι βελτιώνει το κλίμα.
Και η ευτυχία δεν είναι η μόνη θετική επίδραση στο να ζει κανείς δίπλα στο νερό. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open διαπίστωσε ότι το να περνάς χρόνο κοντά σε ακτές, λίμνες ή ποτάμια μπορεί να «προάγει την υγεία και την ευημερία και να προλαμβάνει ασθένειες».
Ο ίδιος ο Buettner ζει στο Miami Beach και λέει ότι η γεωγραφία παίζει μεγάλο ρόλο στην ευημερία του. Ωστόσο ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το νερό, αυτό καθαυτό». Όπως εξηγεί, πιστώνει την ευτυχία του στην ελκυστική τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες που τον βοηθούν να ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
«Αυτή τη στιγμή κοιτάζω τον ωκεανό, όπου κολυμπάω κάθε μέρα, και την παραλία στην οποία περπατάω καθημερινά», αναφέρει. «Έχω επιλέξει σκόπιμα ένα μέρος όπου είναι πολύ εύκολο και δελεαστικό να έχεις σωματική δραστηριότητα όλο το χρόνο χωρίς να προσπαθείς πραγματικά», τονίζει.
Ο Buettner στοχεύει στην καθημερινή κίνηση κάνοντας δραστηριότητες που του αρέσουν, όπως η σανίδα SUP ή ασκήσεις χαμηλότερης έντασης όπως το περπάτημα.
Για τον ίδιο το κλειδί δεν είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα που φέρνει τα ποθούμενα αποτελέσματα. Μάλιστα αναφέρεται στο γνωστό «no pain, no gain», λέγοντας πως «το αντίθετο είναι αλήθεια» και ότι «όταν δεν υπάρχει πόνος, υπάρχει κέρδος. Γιατί όταν δεν υπάρχει πόνος, είναι πιο πιθανό να το κάνετε κάθε μέρα».
Διαβάστε ακόμη
- Η εσωστρέφεια που πλήττει ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη
- Διακοπές στη Σαντορίνη για την Κλόντια Σίφερ -Οι φωτογραφίες που ανήρτησε
- Αθηνά Οικονομάκου: Σε νέα σχέση μετά το διαζύγιό της – Ποιος είναι ο σύντροφός της
- Ο προβληματισμός στο Μαξίμου για τον Φλωρίδη και το μείζον ζήτημα με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου