H επιτυχία της ΔΕΗ να αντλήσει κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς είναι η πιθανότατα η μεγαλύτερη, διαχρονικά, αύξηση κεφαλαίου στο ελληνικό χρηματιστήριο από μια μη τραπεζική εταιρεία. Και η επιτυχία δεν αποτιμάται από το ποσό της υπερκάλυψης- πάνω από 4 δισ. ευρώ – όταν αρχικά ξεκίνησε να ζητά την άντληση 750 εκατ. ευρώ.

Η ειδοποιός διαφορά της ΔΕΗ σε σχέση με τις τράπεζες, και ειδικότερα με τις ομολογιακές εκδόσεις είναι το γεγονός ότι, στα τραπεζικά ομόλογα και γενικότερα στα ομόλογα, οι διεθνείς επενδυτές τοποθετούν τα χρήματα τους, αλλά πρέπει να λάβουν πίσω το κεφάλαιο τους, συν τους δεδουλευμένους τόκους. Και σε αρκετές περιπτώσεις, λαμβάνουν εξασφαλίσεις με περιουσιακά στοιχεία όταν πρόκειται για ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Έδωσαν 1,3 δισ. ευρώ δίχως εξασφάλιση για το κεφάλαιο τους 

Στην περίπτωση της ΔΕΗ προσφέρθηκαν 4 δισ. ευρώ και δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις για τις μετοχές που έλαβαν οι επενδυτές – εκτός ίσως από την εξάμηνη περίοδο διακράτησης για την οποία δεσμεύτηκε – τυπικά – ο βασικός επενδυτής CVC Capital. Οι διεθνείς επενδυτές λοιπόν κατέβαλλαν 1,1 δις. ευρώ ( 200 εκατ. ευρώ είναι το ελληνικό βιβλίο ) .

Συνεπώς, έδωσαν τα κεφάλαια τους δίχως καμία εξασφάλιση ότι, θα τα λάβουν πίσω. Οι επενδυτές χρειάζεται να είναι πιο μελητημένοι σχετικά με τις μετοχές της εταιρείας την οποία αγοράζουν. Να την γνωρίζουν καλά, να ξέρουν τις προοπτικές της και το τι αξίζει πραγματικά. Διαφορετικά, δεν θα έδιναν ποτέ την τιμή διάθεσης των 9 ευρώ.

Ειδικότερα: στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο.

Ενδεικτικά: CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

ΑMK της ΔΕΗ «Πάνω από 1.2 δις ευρώ η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ» λένε έγκυροι παρατηρητές

Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος,σχολίασε: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΔΕΗ καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας».