Αυτή τη χρονιά λοιπόν, προκηρύχθηκαν και ξεκίνησαν (ή ξεκινούν άμεσα), τριάντα μεγάλα έργα.

Η δημοπράτηση έργων που αντιπροσωπεύουν μία συνολική επένδυση που υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ελλάδας.  Τα έργα κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες, συμβάλλοντας στην ποικιλομορφία των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται στην ελληνική κοινωνία.

Έργα Μετρό:

Το πρώτο έργο αφορά την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον, με ένα κόστος που ανέρχεται στα 680 εκατομμύρια ευρώ. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε τέσσερα σημαντικά σχήματα και βρίσκεται στη φάση των περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Το δεύτερο έργο αφορά την λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οδικά Έργα:

Το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά αξίας 310 εκατομμυρίων ευρώ και το τμήμα Μακρακώνη-Τυμφρηστός του άξονα Λαμία-Καρπενήσι αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η Αττική Οδός παραχωρήθηκε, με  3,27 δισ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια, την παραχώρηση του μεγαλύτερου αστικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας, της Αττικής Οδού, συνολικού μήκους 70 χλμ.

Αεροδρομικά Έργα:

Το έργο ανακατασκευής και επέκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» ανέρχεται σε 570 εκατομμύρια ευρώ. Το αεροδρόμιο αναμένεται να αυξήσει την χωρητικότητά του και να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Έργα Τουρισμού:

Ένα από τα έργα που ξεχωρίζει είναι η ανέγερση του νέου θεματικού πάρκου «Ελληνικός Μύθος» στη Θεσσαλονίκη, με ένα κόστος που ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ. Το πάρκο αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή.

Νοσοκομεία – Η Πρόνοια του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου

Ανάμεσα στα τριάντα έργα, το μοναδικό που είναι πλέον υπό κατασκευή είναι τα τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Η εταιρεία ΑΒΑΞ ανέλαβε την κατασκευή αυτών των νοσοκομείων, με ένα συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 442 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα νοσοκομεία αναμένεται να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή και να βελτιώσουν σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών.

Κατασκευή Ενεργειακών Έργων:

Σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνουν την ανέγερση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Φθιώτιδας, αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την αναβάθμιση της υποδομής της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

Υποδομή για την Εκπαίδευση:

Το έργο ανέγερσης και ανακαίνισης σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλει στη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών.

Έργα Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας:

Στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, το έργο κατασκευής της αντιρρυπαντικής μονάδας στη Βία αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η δημοπράτηση το 2023 των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικές – θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την υποδομή της χώρας, το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτά τα έργα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα κατηγοριών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Σημειώστε πως σε εξέλιξη είναι ήδη τεράστια έργα που δημοπρατήθηκαν πέρσι, όπως ο Flyover της Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του Μετρό, κ.α.

Με την ελπίδα ότι όλα τα παραπάνω έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη: