search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 3 νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που είναι στο «τραπέζι»

Πέρα από τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί και «τρέχουν», υπάρχει ένα «πακέτο» σε αναμονή

euro lefta hrimata

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα ακόμη πακέτο με μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Μετά λοιπόν, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και την πρώτη δόση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα αλλά και το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων των 600 ευρώ στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει ένα ακόμη πακέτο στήριξης.

Το πακέτο στήριξης θα δοθεί με τον «αέρα» και των 600 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι νέες παρεμβάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή, όταν θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2023.

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης που είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με το Mega, τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται, είναι:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Επέκταση για δύο με τρεις μήνες της επιδότησης στην αντλία (0,25 ευρώ ανά λίτρο)
  • Νέα μηνιαία «επιταγή ακρίβειας» για ευάλωτα νοικοκυριά (50 ευρώ)
  • Food pass για αγορές τροφίμων από super market

Έτσι, πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και «τρέχουν», υπάρχει ένα «πακέτο» σε αναμονή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το Star, αν βγουν τα σενάρια για υποχώρηση του κόστους ενέργειας- κι αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους- υπολογίζεται ότι μπορούν να αποδεσμευθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό ενεργειακών δαπανών του προϋπολογισμού και να αξιοποιηθούν για έκτακτες ενισχύσεις σε μικρομεσαία εισοδήματα.

Αυξήσεις στο Δημόσιο και τον κατώτατο μισθό

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα «τρέχουν» και οι διαβουλεύσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Η εκτίμηση είναι ότι θα λειτουργήσει ως «μέρισμα ανάπτυξης», άρα μιλάμε για αύξηση 5-5,5%, που θα οδηγήσει από την Πρωτομαγιά τον κατώτατο στα 752 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα.

Τέλος, όσο αφορά τις αυξήσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με το Star, η πρώτη φάση προβλέπει 300 εκατ. ευρώ, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξήσεις 10% αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ και τακτοποίηση αιτημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η μάχιμη πενταετία.

Διαβάστε ακόμη: