Είκοσι ημέρες ακήρυχτου, υπόγειου πολέμου μεσολάβησαν ανάμεσα στη βραδιά των Ευρωεκλογών μέχρι χθες τα ξημερώματα, προκειμένου η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τον προκάτοχό του, να έρθει στην επιφάνεια, θέτοντας σε κρίση την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ήδη, με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, κατώτερου των προσδοκιών Κασσελάκη, αιχμές και υπαινιγμοί είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται στο διαδίκτυο κατά του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, μολονότι ο τελευταίος βρέθηκε στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, στο Σύνταγμα, στέλνοντας μήνυμα υποστήριξης του κόμματός του. Μετά τη χαμηλή εκλογική επίδοση, ωστόσο, ακολούθησαν η θερινή σύναξη της «όλης Κεντροαριστεράς» στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Τσίπρα, το κάλεσμα του πρώην Πρωθυπουργού στις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, αλλά και απανωτές δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πλέον κατάλληλο να ηγηθεί ενός ενιαίου προοδευτικού φορέα, εκτινάσσοντας τα επίπεδα έντασης στη σχέση του με τον προκάτοχό του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε αρχικά να δηλώσει παρών στην κούρσα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ακόμη και απέναντι στον κ. Τσίπρα κατά την πρεμιέρα του Ινστιτούτου του πρώην Πρωθυπουργού και με αυτήν την εξαγγελία αναχώρησε για τις ΗΠΑ, από όπου παρενέβη ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, οξύνοντας τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Με μια ανάρτηση – μανιφέστο, σάλπισε ολομέτωπη επίθεση κατά του κ. Τσίπρα χωρίς να αναφέρει ούτε στιγμή το όνομά του, εγκαλώντας τον για σωρεία λαθών, από το κυβερνητικό πρόγραμμα μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα, προειδοποιώντας τον προκάτοχό του ότι θα μείνει στο εξής εκτός Βουλής με το όριο των τριών θητειών και εντέλει αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς περί «μαύρων ταμείων».

Ο ξαφνικός «θάνατος» της Αυγής και το «χάος» στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε ο «ξαφνικός θάνατος» στο ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» και η επίκληση «χάους» στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο της Προεδρίας Τσίπρα. Ο τελευταίος επέλεξε, παρά την εσωκομματική πίεση, να μην παρέμβει στα εσωκομματικά του κόμματος, ακόμη και αν προκλήθηκε ευθέως σε ζητήματα «ήθους και διαφάνειας», αλλά την σκυτάλη έλαβαν 7 βουλευτές και 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με παρούσα σύμπασα τη «φρουρά Τσίπρα», ζητώντας σε κοινό κείμενό τους να συνεδριάσουν τα όργανα, αλλά και το κόμμα να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία και όχι…. πτήσης προς τη διάσπαση.

Η πλευρά Κασσελάκη υποχώρησε ως προς την συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, προγραμματίζοντας την Πολιτική Γραμματεία στις 4 Ιουλίου και την Κεντρική Επιτροπή στις 7 Ιουλίου, ενώ στελέχη, συγγενείς, φίλοι και τρολς κοντά στο στρατόπεδο της ηγεσίας έκαναν λόγο για «πραξικόπημα», «Ιουλιανά», «μαύρα χρήματα» και «διαπλοκή». Μάλιστα, ξεκίνησε διαδικασία συλλογής υπογραφών στήριξης υπέρ του κ. Κασσελάκη σε ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και αν οι 87 υπογράφοντες το κοινό κείμενο του διαμήνυαν ότι δεν επρόκειτο για «επιστολή ρήξης», αλλά προειδοποίησης, με δεδομένο ότι με μείον πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα έχανε το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα «καρφιά» για τους 87 «αντιφρονούντες»

Σε αυτό το κλίμα, κομματικές πηγές επιβεβαίωναν χθες δημοσιεύματα που ήθελαν μία βουλευτή και 2 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να έχουν μόνο ανταποκριθεί στην καμπάνια της οικονομικής ενίσχυσης της «Αυγής» με μόνο 700 ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι 87 «αντιφρονούντες» αδιαφόρησαν για την τύχη των εργαζόμενων του Μέσου. Στις ίδιες διαρροές, εμφανιζόταν και η ύπαρξη επιστολής προς τον Αλέξη Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση του Μέσου, την οποία μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωνε το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Όπως παραδέχτηκε στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης, ωστόσο, όταν χθες ζητήθηκε τηλεφωνικά από βουλευτές να συνδράμουν εκτάκτως προς την «Αυγή», αυτό αφορούσε ασφυκτικές προθεσμίες ρυθμίσεων προς το δημόσιο πέραν της καμπάνιας στήριξης, για τις οποίες αφενός δε γινόταν λόγος στο αρχικό μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές στις αρχές της εβδομάδας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αφετέρου δεν κλήθηκαν να προσφέρουν χρήματα όλοι οι βουλευτές, αλλά αποδέκτες της χθεσινής έκκλησης έγιναν κάποια από τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήματα από τους «7» και προεκλογικά

Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να βάλουν εκτάκτως το χέρι στην τσέπη.

Αρκετοί βουλευτές δέχτηκαν, κατά πληροφορίες, παραμονές των ευρωεκλογών τηλέφωνο από το Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνο Μωραΐτη, προκειμένου να βάλουν πλάτη στα προεκλογικά έξοδα, όπως και έπραξαν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί, εκ των οποίων συνυπογράφουν το κείμενο των «87», χωρίς, ωστόσο κάποιοι από τους 7 βουλευτές να το δημοσιοποιήσουν για λόγους προστασίας του κόμματος.

Η «έκρηξη Τσίπρα»

Με αυτά τα δεδομένα, η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση. Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα» ανέφεραν οι κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό, καταλήγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους».

Η «γράψε -σβήσε» υπονόμευση

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε ακαριαία πίστα στο επίπεδο σύγκρουσής του με τον διάδοχό του, καθώς η ρήξη μεταξύ των δύο κατέστη πλέον ανοιχτή και δημόσια, μεταβάλλοντας δραματικά το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων.

Μετά το μήνυμα από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, η κατάσταση έφτασε στα άκρα, όταν στις 12:33 μετά τα μεσάνυχτα, σε μακροσκελή του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε στον προκάτοχό του, χρησιμοποιώντας τη φράση «σταμάτα την υπονόμευση», κατηγορώντας δηλαδή δημόσια τον πρώην Πρωθυπουργό ως υπονομευτή, διαλύοντας κάθε έννοια ενότητας στο κόμμα.

Η «πολεμική» ανάρτηση Κασσελάκη παρέμεινε στον «αέρα» των κοινωνικών δικτύων, ωστόσο, για λίγα λεπτά και αποσύρθηκε, για να αντικατασταθεί από μία νέα, στις 1:22 πια τα ξημερώματα και σε πολλά επίπεδα κάτω, ως προς τον τόνο της σύγκρουσης.
Επιχειρώντας να σηκώσει το γάντι του κ. Τσίπρα, αντί της «υπονόμευσης», ο κ. Κασσελάκης προ(σ)κάλεσε τον πρώην Πρωθυπουργό, λέγοντάς του δημόσια πως «έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή». «Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια» προειδοποίησε τον προκάτοχό του ο κ. Κασσελάκης, χρεώνοντας του εμμέσως πλην σαφώς τις κινήσεις κριτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με το μέλλον του κόμματος να περνά πλέον από την μεταξύ τους σύγκρουση.