Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, δύο από τα 46 στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, αντίθετα με ό,τι είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Στη σύντομη ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής αποχώρησης των 46, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι αυτό ορίζει το καταστατικό που αναφέρει ότι «όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους και στις ίδιες».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα, αν αποχωρούσε από το αξίωμα ο κ. Τσακαλώτος, είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ίδια αναμέτρηση η Πέτη Πέρκα εξελέγη στη Φλώρινα. Πρώτος επιλαχών είναι ο Γιώργος Κωτακίδης.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν το κείμενο των 12 με το «κατηγορώ» κατά του προέδρου του κόμματος.

Πρόκειται για τη Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐα), την Έφη Αχτσιόγλου (Δυτικός Τομέας Αθηνών), τον Νάσο Ηλιόπουλο (Α΄ Αθηνών), τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (Α’ Αθηνών), τη Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων) και τον Αλέξη Χαρίτση (Μεσσηνία).

Υπενθυμίζεται ότι σήμρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές – σε αυτούς περιλαμβάνονται Τσακαλώτος και Πέρκα. για τους οποίους πρέπει να αναμένουμε και την τυπική ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει (άρθρο 15) ότι «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε 10».

Αυτό σημαίνει ότι αν και οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν τα κείμενα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν, δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αν και θα λογίζονταν ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Διαβάστε ακόμη: