Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του χθεσινού, Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δίνοντας το σήμα στους πέντε υποψήφιους αρχηγούς του, Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Παππά, Στέφανο Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να βρεθούν στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας.

Με απόσταση μιας εβδομάδας από το άνοιγμα της κάλπης και τα επίπεδα του ανταγωνισμού να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στον στίβο της διαδοχής, οι χθεσινές τοποθετήσεις των υποψήφιων Προέδρων στόχευαν ευθέως σε ειδικά κομματικά κοινά, αλλά και κοινωνικές ομάδες, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσους από τους ψηφοφόρους και τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κινητοποιήσει η διαδικασία εκλογής νέου/νέας Προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου, με τον τελικό αριθμό των εκλεκτόρων να παραμένει γρίφος, αλλά και το κατεξοχήν ζητούμενο.

Μέχρι πρότινος, η προσέλευση περίπου 40.000 μελών ήταν μια «ρεαλιστική εκτίμηση» για αρκετούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, η συμμετοχή, ωστόσο, του Στέφανου Κασσελάκη στη διαδικασία μένει να φανεί αν «σηκώνει κόσμο από τον καναπέ», όπως διατείνονται στελέχη που υποστηρίζουν με θέρμη την υποψηφιότητά του. Πάντως, χθες ο 35χρονος επιχειρηματίας κατέθεσε τις απαιτούμενες υπογραφές, ώστε και τυπικά να μετέχει της κούρσας, με αυτές των βουλευτών, Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη να φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας, στην οποία ακολουθούν και τέως βουλευτές, με πρώτο τον ξάδελφο του απερχόμενου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο τελευταίος εμφανίζεται αμετακίνητος ως προς την στάση αυστηρής ουδετερότητας που τηρεί, παραμένοντας χθες στην Αίγινα μακριά από το Συνέδριο, εντούτοις η παρουσία του ξαδέλφου του, Γιώργου Τσίπρα στον κατάλογο των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από το σώμα του Συνεδρίου.

Στην μεγάλη εικόνα του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον στελεχών και μελών αναφορικά με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με την εκκίνηση της κούρσας, ιδίως όταν οι χθεσινές πολιτικές πλατφόρμες που παρουσίασαν οι πέντε υποψήφιοι απέβλεπαν στην ενίσχυση του ηγετικού τους προφίλ, μπροστά στο πλέον εξασκημένο, κομματικό ακροατήριο, δηλαδή τους 3.100 συνέδρους.

Με απόλυτη αλφαβητική σειρά, η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε πρώτη, με ένα εκτενές πολιτικό πλαίσιο, που ξεκινούσε από την ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία ανόδου του κόμματος στην εξουσία, την αυτοκριτική και κατέληξε σε 4 στρατηγικά πεδία, στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει, κατά την ίδια, να προηγηθεί σε πρωτοβουλίες. Επιχειρώντας να συντηρήσει τον αέρα φαβορί, αλλά και να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε, κατήγγειλε μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, τα οποία φτάνουν ως τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως είπε, ενώ πρότεινε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, βασισμένο στις δομές.

Στην παρθενική του εμφάνιση σε εσωκομματική διαδικασία αυτού του επιπέδου, ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε την «νέα φορά Αριστερά», σε μια απόπειρα συνέχειας της «πρώτη φορά Αριστεράς» δηλαδή της διακυβέρνησης Τσίπρα, της οποίας επιθυμεί να κληρονομήσει, υπερβαίνοντας το «φράγμα» του 41% δηλαδή της εκλογικής επίδοσης της ΝΔ. Εκτός από συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν συνιστά το κατάλληλο πρόσωπο για έναν ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 10% και 15%, αποβλέποντας στην αύξηση της κοινωνικής απήχησης της Κουμουνδούρου, τη στιγμή που προσδιόρισε -όχι τυχαία- ως Κεντροδεξιό το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, πρότεινε ένα μοντέλο «άμεσης δημοκρατίας» στο κόμμα, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων από τις τοπικές οργανώσεις.

Εκφραστής της «παράταξης της νίκης» υπήρξε η στρατηγική επιλογή του Νίκου Παππά, υπεραμυνόμενος με πάθος τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την οποία παρατήρησε ότι άργησε, καθώς θα έπρεπε να είχε εκκινήσει από το 2012, κατά τον ίδιο. Ο κ. Παππάς βλέπει το κόμμα του ως το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, έκανε ειδική αναφορά στους μικρομεσαίους ως ομάδα που χρήζει εκπροσώπησης για το κόμμα, απάντησε με «κόμμα των μελών» στην πρόταση της κ. Αχτσιόγλου, ενώ στόχευσε ευθέως το ακροατήριο του «δημοκρατικού πατριωτισμού», καθώς δεν φάνηκε διατεθειμένος να συναινέσει σε τυχόν συμφωνία της κυβέρνησης με την Τουρκία.

Βαθιά στα νερά της αυτοκριτικής βούτηξε από πλευράς του ο Στέφανος Τζουμάκας, περιγράφοντας την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ακόμη, στάθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού μας προοδευτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, θέτοντας ως πρωταγωνιστικό ρόλο και φορέα υλοποίησης της αλλαγής, την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναλύοντας τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, επέμεινε στην ανάγκη για μια ηγεσία νίκης στο κόμμα.

Περισσότερο απαισιόδοξος για το ακροατήριο ή ρεαλιστής για άλλους, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που περιέγραψε τη διαδικασία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δουλειά μυρμηγκιού σε βάθος χρόνου, πλαισιωμένη με ένα μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης και με ορίζοντα επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι νωρίτερα από το 2026. Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της αριστερής ταυτότητας του κόμματος προς επίτευξη της πολιτικής ηγεμονίας και απάντησε «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για αμυντική στάση, από όποιους μιλούν για ένα κόμμα περίπου στο 8%.

Διαβάστε ακόμη: