Οι κόντρες και οι ίντριγκες δεν έχουν τέλος στο Συνεγγυητικό των χρηματιστών.
Μετά από αλλεπάλληλα «μαχαιρώματα» πού οδήγησαν στην αποχώρηση της Βασιλικής Λαζαράκου (Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) από την κούρσα διεκδίκησης της Προέδρου του οργάνου και την επιλογή τελικά της Αντιπροέδρου Νατάσας Στάμου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τον Αντιπρόεδρό του και τον εντεταλμένο σύμβουλο, μεταξύ των επτά μελών του.
Τις θέσεις κατέλαβαν ο Σπύρος Κυρίτσης νυν πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και μέλος του ΔΣ της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής και ο Νίκος Πετροπουλάκης της ομώνυμης χρηματιστηριακής.
Οι τελευταίοι είναι και τα μοναδικά μέλη του ΣΜΕΧΑ πού εξελέγησαν. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο ΔΣ είναι ο Δημήτρης Τσάκωνας επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και πρόσωπο επιλογής του Χρ. Σταϊκούρα, ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών εξέλεξαν τρία νέα μέλη.
Η νέα σύνθεση του ΔΣ περιέχει προφανώς νέα πρόσωπα και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη σοβαρή διαχείριση του Ταμείου, δυστυχώς όμως παραμένουν και όσοι φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάντια και απαξίωση του οργάνου εδώ και χρόνια.
Η γνωστή παρέα από πρώην υπαλλήλους και παράγοντες του Χρηματιστήριου Αξιών Αθηνών νοιώθει ανακουφισμένη με τους Στάμου, Κυρίτση και Πετροπουλάκη, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια επηρεασμού των τεκταινομένων στο Συνεγγυητικό.
Χαμένη πρέπει να νοιώθει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, πού αφενός έχασε τη θέση της προέδρου του Συνεγγυητικού, αφετέρου κατάλαβε καλά ότι η συντεχνία του ΣΜΕΧΑ, πού υποτίθεται την στήριζε δεν έχει καμία αξιοπιστία.
Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι ο ΣΜΕΧΑ δεν είναι πλέον αυτός που ήταν κάποτε με περισσότερα από 90 μέλη, με εκδηλώσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία, δωρεές, χορηγίες και κοινωφελές έργο.
Η πολυετής κρίση στον κλάδο τον έχει συρρικνώσει σημαντικά και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πλέον ούτε καν 20 ταμειακά ενήμερα μέλη-απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι σωματείο.
Από την άλλη μεριά, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διάφορες υγιείς εταιρείες του χώρου, που έχουν κουραστεί από την μακροχρόνια σχέση επιβολής και εξάρτησης του ΣΜΕΧΑ με το Συνεγγυητικό, καθώς και τις θεωρίες περί ξεχωριστών δικαιωμάτων των μελών ως προς τα ακίνητα του Συνεγγυητικού, προτίθενται να ασκήσουν ασφυκτικό έλεγχο στις μεθοδεύσεις της διοίκησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιθυμούν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μερίδων των μελών. όπως εισηγείται έμμεσα ο ΣΜΕΧΑ.
Η συρρικνωμένη χρηματιστηριακή αγορά ελπίζει να λειτουργήσει το Συνεγγυητικό με όρους διαφάνειας και νομιμότητας, εν αντιθέσει με τον αμφισβητούμενο τρόπο πού επί χρόνια έπαιρνε τις αποφάσεις του.