Τέσσερα 24ωρα μετά την φωτιά που ξέσπασε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia τα ξημερώματα της Παρασκευής, δέκα άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Καθώς οι ώρες περνούν, δυστυχώς, ελαττώνονται οι ελπίδες να εντοπιστούν ζώντες όσοι από τους 10 αγνοούμενους είχαν, ενδεχομένως, εγκλωβιστεί στα κλειστά γκαράζ του πλοίου.

Παράληλλα, είναι πολύ πιθανόν ότι σήμερα οι διασώστες θα ολοκληρώσουν την αναζήτηση επιζώντων.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες το απόγευμα, στο γκαράζ 2 του φλεγόμενου Euroferry Olympia οι άντρες της ΕΜΑΚ, εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό ενός άνδρα ενώ ζωντανός εντοπίστηκε ένας επιβάτης λευκορωσικής καταγωγής στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου.

Σήμερα οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με ακόμα 42 πυροσβέστες.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τρία πλωτά, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ένα του λιμενικού.

Συνεχίζονται για 4η ημέρα οι έρευνες για τους αγνοούμενους από το Euroferry Olympia

Καθώς το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κέρκυρας και σε ασφαλή απόσταση από την ξηρά, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην ψύξη των μεταλλικών επιφανειών του πλοίου με ψεκασμό νερού, προκειμένου οι θερμοκρασίες στο Euroferry Olympia, οι οποίες είχαν φτάσει ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου, να πέσουν.

Οι πόρτες των Γκαράζ είναι πυροστεγείς και κλείνουν όταν το πλοίο αποπλέει, ενώ ανοίγουν μόνο με τους κωδικούς που έχει το πλήρωμα. Εκτός από τη θερμοκρασία, εξαιρετικά επικίνδυνοι για την υγεία, όχι μόνο των επιζώντων επιβατών αλλά και των διασωστών, είναι οι τοξικοί καπνοί και οι αναθυμιάσεις από την καύση. Με αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι οι διασώστες όταν εισήλθαν στο γκαράζ 2 του πλοίου, όπου και εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό.

Μολονότι η πιο δυσοίωνη εκδοχή φαίνεται όλο και πιο πιθανή, η πάνδημη ευχή είναι το «θαύμα» που συνέβη στην περίπτωση του Λευκορώσου οδηγού να επαναληφθεί για τους υπόλοιπους 10 ανθρώπους που αγνοούνται.

Οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας, προκειμένου να μην χαθεί επιπλέον χρόνος, δεδομένου ότι ακόμη και κάθε δευτερόλεπτο που περνά, για τους τυχόν εγκλωβισμένους μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο.

 

Euroferry Olympia: Τα κρίσιμα ερωτηματικά και οι «ύποπτες» συμπτώσεις