Συνεχίζονται οι συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους υποψήφιους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

Χθες τόσο το σχήμα Ellington –ΤΜΕΔΕ, που είναι ο προτιμητέος από τους επενδυτές για την Τράπεζα Αττικής,  όσο και η  Bain- JC Flowers παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Οι προτάσεις που δεν διαφοροποιούνται στα βασικά σημεία χαρακτηρίστηκαν ως «καλές» από το Γενικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των θεσμών -ΕΕ, ΕΚΤ, ESM- που θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο» φως.

Οι  συζητήσεις ανάμεσα στο Ταμείο, που κατέχει το 68,2% της Attica, τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και  τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της τράπεζας -ΑΧΙΑ Ventures και ΕUROXX- θα συνεχιστούν  καθώς το ζητούμενο για το Ταμείο είναι να διασφαλίσει ότι στη δεύτερη φάση για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών δεν θα υποστεί μεγάλο dilution.

Και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το ΤΧΣ να καταλήξει στην πλέον συμφέρουσα  -για την Τράπεζα Αττικής αλλά και για το ίδιο- πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές προτίθενται να  μπουν με ποσό  30 εκατ ευρώ –σύμφωνα με κάποιες πηγές-, ενώ άλλες πληροφορίες διπλασιάζουν το ποσό συμμετοχής στα 60 εκατ ευρώ, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ ευρώ.

Και σε δεύτερο χρόνο θα καλύψουν  μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο  ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η Τράπεζα.

Το θέμα είναι αν τα 240 εκατ ευρώ αρκούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, και ποια θα είναι η επίπτωση στα κεφάλαια από την υπαγωγή των τιτλοποιήσεων των 3,5δις ευρώ στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» .

Οι επενδυτές –σύμφωνα με πληροφορίες- βελτιώνουν διαρκώς τις προσφορές τους προκειμένου να διευκολυνθεί και το Ταμείο στις αποφάσεις του.

Και αφού καταλήξει το Ταμείο με ποιόν θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, θα ακολουθήσει  η εξειδίκευση της της πρότασης καθώς θα πρέπει να επιλυθούν τα διαδικαστικά μεν, ουσιώδη δε θέματα για το χρονοδιάγραμμα  της κεφαλαιακής αύξησης.