Ημέρα αποφάσεων σήμερα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους ως 240 εκατ ευρώ της Attica Bank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Και θα αποφασίσει τους όρους της αμκ για να καλυφθούν τα κεφαλαιακά ελλείμματα, ώστε η τράπεζα να επανέλθει στην κανονικότητα, και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλέον στο τραπέζι μια ενδιαφέρουσα και δεσμευτική πρόταση που προέρχεται από κοινού από το Ellington και το ΤΜΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση έχει κάποιους αστερίσκους αλλά αφορούν ζητήματα τα οποία μπορούν να διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εllington και ΤΜΕΔΕ δεσμεύονται να βάλουν στην Τράπεζα Αττικής συνολικά έως 180 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Αφενός στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ (που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα γιατί πιέζουν οι θεσμοί) και αφετέρου σε μετατρέψιμο ομολογιακό το οποίο θα εκδοθεί πιθανότατα το β’ τρίμηνο του 2022. Σωρευτικά στην Τράπεζα Αττικής θα μπουν 340 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές φάσεις.

Βέβαια παραμένει άγνωστο πόσο μεγάλη είναι η κεφαλαιακή τρύπα της τράπεζας και ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι υποψήφιοι επενδυτές, στις δεσμευτικές τους προσφορές –που κατατέθηκαν στις 25 Οκτωβρίου- έχουν θέσει ως όρο περαιτέρω και ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Attica Βank. Και εμμέσως αμφισβητούν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η τράπεζα στο VDR.

Σήμερα το μεσημέρι οι σύμβουλοι της Attica Bank, οι Αxia Ventures και Euroxx θα ενημερώσουν το ΔΣ για τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν στα χέρια τους και θα αποκαλύψουν τα ονόματα των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών της τράπεζας.

Ωστόσο όλα είναι ρευστά, όπως και η παραμονή της νυν διοίκησης στη θέση της. Η έξοδος τους έχει δρομολογηθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

Όπως όλα δείχνουν η πρώτη φάση της αμκ θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει πλέον το 68,2% της Attica Bank και το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) που κατεχει το 14,7% της τράπεζας (από 46,3%). Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα μπει στην αύξηση με ποσό ως 180 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 30-40 εκατ ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί νέα αμκ για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας με την είσοδο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προβάδισμα καθώς πληρούν το κριτήριο fit & proper έχουν η προσφορά που κατέθεσαν από κοινού οι Bain και JC Flowers, όπως και της Ellighton που κατέχει το 69% της θυγατρικής της Αttica, «Θεά Αρτεμις».