Συνεχίζονται τα «χαμόγελα» στη Wall Street και σήμερα Παρασκεύη, στον απόηχο της χθεσινής φιέστας, όπου Dow Jones και ο S&P 500 έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Nasdaq Composite παρουσίασε την καλύτερη ημερήσια επίδοση μετά τον Φεβρουάριο 2023, με αφορμή τα εξαιρετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ Nvidia, επαναφέροντας κια πάλι τους «ταύρους» στο αμερικανικό ταμπλό.

Σε αυτό το κλίμα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι τρεις δείκτες σημειώνουν κέρδη με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 0,27% στις 39.174 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,38%  στις 5.1ο6 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξάνεται κατά 0,49% στις 16.119 μονάδες.

Αν και η εβδομάδα ξεκίνησε επιφυλακτικά για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προερχόμενο από μια εβδομάδα «φωτιά» λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού και με το βλέμμα των traders να είναι στα αποτελέσματα της Nvidia, σχεδόν στην εκπνοή της εβδομάδας αναπτερώθηκε το ηθικό των του επενδυτικού κοινού, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές του τεχνολογικού κολοσσού.

«Το ράλι στην αγορά που πυροδοτήθηκε από τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τα εντυπωσιακά κέρδη της Nvidia, προέρχεται και από άλλους τομείς που συνέβαλαν σε αυτό», δήλωσε ο Λαρι Τενταρέλι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Blue Chip Daily Trend Report. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 10 από τους 11 τομείς που δραστηριοποιούνται στον S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Σε επίπεδο εβδομάδας, με «οδηγό» τη Nvidia, η αγορά πάτησε εκ νέου γκάζι και οι τρεις βασικοί δείκτες είναι σε τροχιά μιας κερδοφόρας εβδομάδας και σε νέα υψηλά. Ειδικότερα, ο S&P 500 οδεύει για άνοδο 1,6%, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει 1,7%. Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,1%.

Σε επίπεδο μετοχών, η Nvidia ξεπέρασε για πρώτη φορά την Παρασκευή την κεφαλαιοποίηση των 2 τρισ. δολαρίων, συνεχίζοντας να «τρέχει» με εκπληκτικούς ρυθμούς. Η άνοδος των μετοχών της κατά 58,5% το τρέχον έτος συνέβαλε καταλυτικά και στην απόδοση του S&P 500, συμβάλλοντας κατά περισσότερο από 25% στην άνοδο του δείκτη φέτος, ενώ το χθεσινό της ράλι οδήγησε τον δείκτη να κλείσε σε νέο ιστορικό υψηλό. Από χθές, η Nvidia είναι η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, καθώς προηγείται αυτής και η Saudi Aramco.

Η Block σημειώνει άνοδο άνω του 21% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, αφού ανακοίνωσε έσοδα καλύτερα του αναμενομένου για το δ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η Carvana σκαρφάλωσε κατά 30% καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δήλωσε ότι αναμένει κέρδη το 2024.

Κατά τα λοιπά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον άλλους δύο μήνες για να δουν εάν μια πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού σηματοδοτεί και καθυστέρηση της προόδου προς τη σταθερότητα των τιμών ή είναι απλώς ένα μικρό εμπόδιο, δήλωσε χθες Πέμπτη ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ.

Κατά συνέπεια υπογράμμισε ότι πάγια θέση της κεντρικής τράπεζας είναι  οι υπεύθυνοι πολιτικής χάραξης να κινηθούν προσεκτικά «μετρώντας» τις κινήσεις τους, καθώς μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα δημιουργούσε εκτοροχιασμό στη μέχρι τώρα προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμη: