Χωριστούς δρόμους θα ακολουθήσουν η ρωσική Gazprom και η Προμηθέας Gas του Ομίλου Κοπελούζου, μετά από 32 χρόνια κοινής πορείας.

Το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο επισπεύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το μερίδιο της Gazprom Export, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσο,  που ανέρχεται σε 50%, θα εξαγοραστεί από τον όμιλο Κοπελούζου, που διατηρεί το υπόλοιπο 50%.

Η Gazprom δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της συμμετοχής του ρωσικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην ελληνική Προμηθέας Gas σε συνεδρίαση στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Προμηθέας συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι άλλοι δύο είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίου και η Μυτιληναίος.

Σημειώνεται ότι από το 1 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού καυσίμου που προμηθευόταν η Προμηθέας Gas, οι ποσότητες περιορίστηκαν λόγω κρίσης στο μισό και από αυτές κατόπιν συμφωνίας 400.000 κ.μ από πέρσι προμηθευόταν απευθείας η ΔΕΗ.

Άλλωστε ο όμιλος Κοπελούζου έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε υποδομές LNG, με την κατασκευή των δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην πράσινη ενέργεια.

Η Ελλάδα έχει μειώσει πάνω από 50% την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας τις ποσότητες αυτές με επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία αποβιβάζονται στον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης στο νησί της Ρεβυθούσας.

Η προμήθεια από την Gazprom καλύπτει πλέον μόνο το ένα πέμπτο της ελληνικής ζήτησης φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: