Σε μια ανησυχητική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την άγρια ζωή στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες διερευνούν επί του παρόντος ένα ξέσπασμα που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενδεχομένως χιλιάδων πιγκουίνων Adelie. Μια πρόσφατη επιστημονική αποστολή, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε τη ζοφερή πραγματικότητα τουλάχιστον 532 νεκρών πιγκουίνων στο νησί Heroina, με εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι χιλιάδες. Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Federation της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει φόβους ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, γνωστός για τις θανατηφόρες επιπτώσεις του, μπορεί να είναι υπεύθυνος.

Τα ευρήματα της αποστολής έχουν ρίξει σκιά πάνω από το οικοσύστημα της Ανταρκτικής, προκαλώντας επείγουσα ανάλυση για την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού H5N1. Οι αρχικές δοκιμές πεδίου έχουν δώσει ασαφή αποτελέσματα, οδηγώντας τους ερευνητές να στείλουν δείγματα σε εξειδικευμένα εργαστήρια, με την ελπίδα ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν σαφήνεια στην κατάσταση.

Η ταχεία εξάπλωση του ιού H5N1 σε όλες τις ηπείρους έχει θορυβήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως. Αφού έφτασε στη Νότια Αμερική το 2022, προχώρησε γρήγορα στην Ανταρκτική, σηματοδοτώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην απομακρυσμένη ήπειρο τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιθετική εξάπλωση έχει εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό αποδεκατισμό απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πληθυσμών πιγκουίνων που αποκαλούν τη νότια ήπειρο σπίτι τους.

Η συνάντηση των ερευνητών με τα επακόλουθα της ύποπτης επιδημίας στο νησί Heroina έδωσε μια ζοφερή εικόνα. Οι νεκροί πιγκουίνοι βρέθηκαν παγωμένοι και καλυμμένοι με χιόνι, υποδηλώνοντας την ταχύτητα και τη σοβαρότητα του συμβάντος. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει αβέβαιος, με την απεραντοσύνη του νησιού και την κατάσταση των πτωμάτων να καθιστούν την πλήρη καταμέτρηση δύσκολη.

Διαβάστε ακόμη: