Τα οφέλη του καλού ύπνου για την υγεία είναι αναρίθμητα, αφού, μεταξύ άλλων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης, αλλά και κατάθλιψης. Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά σε έναν «καλό» ύπνο μπορεί να μάς φέρουν τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Ορισμένα, μάλιστα, μάς βοηθούν δυνητικά να αποκοιμηθούμε ταχύτερα, ενώ, άλλα μάς κρατούν ξύπνιους, διαταράσσουν τους κύκλους του ύπνου και επηρεάζουν την ποιότητά του εν γένει, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune.

Προσθέτως, οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι περισσότερο αποδοτικές, όταν συνδυάζονται με συγκεκριμένες συνήθειες, όπως για παράδειγμα η αποφυγή επαφής με οιοδήποτε τύπο οθόνης πριν από τον ύπνο, η σωματική άσκηση ή η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, μερικές ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι θα πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:

  • Καφεΐνη

«Μπορεί να χρειασθούν από έξι έως οκτώ ώρες έως το σώμα να επεξεργασθεί και να εξαλείψει την καφεΐνη που καταναλώνεται γρήγορα», εξηγεί το δημοσίευμα. Φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, αφού οι μεγαλύτεροι τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την καφεΐνη.

  • Αλκοόλ

Παρότι με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποκοιμηθείτε ταχύτερα, ενδέχεται να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου.

«Το δεύτερο ήμισυ του ύπνου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαταραγμένο και γεμάτο με περίεργα όνειρα, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας ξυπνά συχνότερα και να διακόπτει τον βαθύτερο κύκλο του ύπνου», επισημαίνεται.

  • Μεγάλα γεύματα

Αν καταναλώσετε μεγάλα γεύματα δύο ή τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευθείτε να αποκοιμηθείτε. «Καλύτερο είναι να μοιράζετε τις θερμίδες σας σε ίσες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και έπειτα να παίρνετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε το βραδινό σας», τονίζεται.

  • Τρόφιμα με πολλά λιπαρά

Τα λιπαρά φαγητά επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, ενώ μπορεί να προκαλέσουν «τσιμπήματα», καούρες, αλλά και μία άβολη αίσθηση, η οποία, βέβαια, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

  • Καυτερά φαγητά

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν καούρες και δυσπεψία και συστήνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο.