Ο πολύς ύπνος, ωστόσο, έχει συνδεθεί με μία σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο πρόωρος θάνατος.

Επίσης, μπορεί να είναι μία αντίδραση του σώματος ώστε να προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοτε, πάλι, ίσως οφείλεται στην κακή ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα κάποιος να μην ξεκουράζεται όσο χρειάζεται.

Το αποτέλεσμα είναι να απορυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, το οποίο καθιστά κάθε άτομο, πιο ευάλωτο σε ορισμένες ασθένειες.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται κανείς ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τον τρόπο ζωής και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Σε περιόδους αυξημένου άγχους ή ασθένειας, για παράδειγμα, μπορεί οιοσδήποτε να αισθανθεί την ανάγκη για περισσότερο ύπνο.

Μια μελέτη του 2014, στην οποία συμμετείχαν ενήλικα δίδυμα αδέλφια υπέδειξε πως η διάρκεια ύπνου μεγαλύτερη από το κανονικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που κοιμούνταν επτά με εννιά ώρες εμφάνισαν 27% κληρονομικά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ για όσους κοιμούνταν περισσότερες από εννιά ώρες, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 49%.

Άλλη έρευνα, του 2012 αυτή τη φορά, σε ηλικιωμένες γυναίκες απέδειξε ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδράσει άσχημα στην εγκεφαλική λειτουργία, σε μία περίοδο έξι χρόνων.

Οι γυναίκες που κοιμούνταν περισσότερες από εννιά ώρες σε τακτική βάση εμφάνιζαν αλλαγές στον εγκέφαλο που ισοδυναμούσαν με δύο χρόνια γήρανσης.

Επιστήμονες στο Κεμπέκ, εντόπισαν πως οι άνθρωποι που κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ή προβλήματα με την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, σε μία περίοδο έξι χρόνων.

Από την άλλη πλευρά, όσοι κοιμούνταν επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, δεν εμφάνιζαν καθόλου επιπλέον κίνδυνο για διαβήτη, ακόμα και υπολογίζοντας τις διαφορές στον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αν και οι ανάγκες του ύπνου διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ.