Σήμερα (27/02), ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Ουίνδσορ. Κατά τη συνάντηση, επετεύχθη συμφωνία για τις εμπορικές ρυθμίσεις της μετά – Brexit εποχής μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας / Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας / Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε νέα συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, για τη Βόρεια Ιρλανδία», σύμφωνα με το BBC. Το συγκεκριμένο θέμα, που παρέμενε σε εκκρεμότητα, «ρίχνοντας» βαριά τη σκιά πάνω από την post – Brexit εποχή, αποτελούσε πηγή διαφωνιών τα τελευταία χρόνια όχι μονάχα στον άξονα Λονδίνου – Βρυξελλών αλλά και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία αποτέλεσε το μέρος της συμφωνίας του Brexit που στόχευε στην αποτροπή δημιουργίας αυστηρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, την 31η Ιανουαρίου 2020. Η Βόρεια Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ, η Ιρλανδία παραμένει στην Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: