Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, απέστειλε επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Αφού συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή στην προεδρία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου καθορίζεται από τους ιστορικούς δεσμούς, τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και το κοινό όραμα για το μέλλον.

Ο κ. Σουνάκ αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη από τα δύο κράτη τον περασμένο Νοέμβριο, μέσα από την οποία «εγκαινιάζεται μία νέα εποχή στενότερων σχέσεων». «Το διμερές Μνημόνιο Συναντίληψης θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία και η εκπαίδευση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις –ιστορικά στενές– σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Σουνάκ εξήρε, μεταξύ άλλων, τη συνεισφορά των 300.000 Κυπρίων της διασποράς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και για τις δύο χώρες στη διάρκεια των χρόνων. Συνεισφορά, η οποία «τιμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο», έγραψε.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «η στήριξη του Ηνωμένου Βασίλειο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση μίας συνολικής, δίκαιας και βιώσιμης λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, παραμένει ακλόνητη».

Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε την ισχυρή δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ετοιμότητα της πατρίδας του, να συνδράμει τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, υπό την ιδιότητα ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμη: