Σήμερα (03/05), ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη μίας διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Παρίσι. Το μεσημέρι, υπήρξε συνάντηση των δύο ηγετών, στα Ηλύσια Πεδία.

«Ξέρω, αγαπητέ Νίκο, την προσήλωση και τη βούλησή σας, για εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης και μπορείτε να βασισθείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν, όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε στρατιωτικό πλαίσιο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Γαλλία είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Λευκωσία προσβλέπει στην στήριξη της Γαλλίας, προκειμένου να «σπάσει» το αδιέξοδο και να αρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διεκόπησαν. Ακόμη, σημείωσε πως η Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και διαθέτει εκείνα τα «εργαλεία», για να οδηγηθούμε σε μία αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Αμφότεροι οι Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις «άριστες διμερείς σχέσεις», υποστηρίζοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.

«Βεβαίως, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της άμυνας, χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτούς τους άριστους δεσμούς μεταξύ μας και να συνεχίσουμε έτσι, για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μακρόν. Πέραν του Κυπριακού, συζήτησαν και για το ουκρανικό, το μεταναστευτικό, και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της Ένωσης μετά την Αθήνα και επεσήμανε πως «από μόνο του, αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων». Στη συνέχεια, μίλησε για την άριστη συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας. «Θα δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία, ειδικότερα σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: