Σας είχα υποσχεθεί ότι σύντομα θα σας ενημέρωνα για την ισχυρή ήδη, πλην αθόρυβη παρουσία ενός ινδικού ομίλου, του Switz Group, ιδιοκτησίας της επιχειρηματικής οικογένειας Khorakiwala, αναφέροντάς σας χαρακτηριστικά ότι “είναι παρούσα και θέλει πολύ περισσότερα”.

O Taizoon Khorakiwala, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα στελεχών, η οποία κινείται επιθετικά μεν, αλλά μεθοδευμένα, σχηματίζοντας σταδιακά στη χώρα μας έναν δυναμικό όμιλο μέσω εξαγορών μικρομεσαίων κατά βάση, αλλά με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

Αρχικά εξαγόρασε την Olympic Foods, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, των ειδών αρτοποιίας και του παγωτού. Δεύτερη εξαγορά του ήταν η πρώην θυγατρική της Ελαϊς, η Αρτιζάν, που αμέσως μετά μετονομάστηκε σε CSM για να πάρει οριστικά την ονομασία Αρτιζάν Hellas.

Η εταιρεία αυτή παράγει πρώτες ύλες λιπαρών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και κατεψυγμένα προϊόντα. Η τρίτη εξαγορά είναι και η πλέον ηχηρή, αυτή της Κρητών Άρτος, πρώην εισηγμένης στο ΧΑ, που παράγει τα ομώνυμα παξιμάδια και διάφορα είδη Κρητικής αρτοποιίας.

Δεν σταματάει εδώ, όμως, ο κατάλογος, καθώς απέκτησε και την εταιρεία Σαμούρης, που παράγει υλικά ζαχαροπλαστικής, αλλά και την εταιρεία Κουλουράδες. Συνολικά, δηλαδή, έχει αποκτήσει πέντε εταιρείες, που αποτελούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τη ραχοκοκαλιά βιοτεχνικών και βιομηχανικών υποκλάδων του τομέα τροφίμων.

Και από το όλο παζλ λείπει, από ότι αντιλαμβάνεστε, η καθετοποίηση αυτού του ομίλου, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αλλά, η ηγετική ομάδα που έχει στηθεί για να διευθύνει αυτόν τον όμιλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οργώνει την αγορά για νέες ουσιαστικές προσθήκες και είναι πολύ πιθανό σε απώτερο χρόνο να έχουμε μία μεγάλη εξαγορά-έκπληξη από τον Ινδό επιχειρηματία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική εξαγορών του Switz Group, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια και όχι σε συνδυασμό ιδίων και δανειακών μοχλευμένων κεφαλαίων.

Από το Switz Group το πρώτο που διευκρινίζουν είναι ότι δεν είναι fund. Δεν έχουν δηλαδή αυστηρά καθορισμένο σχέδιο εξόδου από μια εταιρεία που εξαγοράζουν με στόχο την καταγραφή υπεραξιών.

Οι επενδύσεις του Switz Group αφορούν υγιείς επιχειρήσεις με πετυχημένο management. Τις υποστηρίζουν με κεφάλαια, αναπτύσουν συνέργειες και τοποθετούν τα προϊόντα τους σε δίκτυα του εξωτερικού. Στόχος τους μάλιστα είναι η συγκέντρωση εταιρειών στους υποκλάδους των τροφίμων όπου επενδύουν.

Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών (περίπου 70%), αλλά αφήνουν το υπόλοιπο 30% στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία.

Αν η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία. Οι συναλλαγές που έχουν ήδη γίνει αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν κυμαίνονται μεταξύ 10-25 εκατ. ευρώ.