Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Ψυχραιμία, μη σας τρομάζει ο Fitch, έχουμε δει και χειρότερα

*** Η εντελώς αναπάντεχη υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, έφερε τα πάνω κάτω στις διεθνείς αγορές, σε μία περίοδο που ναι μεν υπήρχε υπερθέρμανσή τους, αλλά το κλίμα παρέμενε γενικώς θετικό. Βέβαια, πριν σκύψουν οι αναλυτές στα αρχεία τους, ο τρόμος ήταν τεράστιος, ξεκινώντας από τις αγορές της Ασίας που ανοίγουν πρώτες και μεταδόθηκε στις ευρωπαϊκές, που εν ριπή οφθαλμού πήραν την κάτω βόλτα και μάλιστα με «τυφλές» κινήσεις πανικού. Αρχικά, το ίδιο συνέβη και στη δική μας χρηματιστηριακή αγορά, που ακολούθησε την άναρχη πτωτική πορεία και των ευρωπαϊκών χρηματαγορών. Ήταν, όμως, φανερό ότι αρκετοί, που σταδιακά γινόταν περισσότεροι, έψαχναν για αγορές στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, γεγονός που δημιούργησε την αρχική αντίδραση στην κατηφόρα που είχαν πάρει οι τιμές στην συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καλύφθηκε μεγάλο μέρος των αρχικών απωλειών, αλλά λίγοι έμαθαν ότι η υποβάθμιση είχε γίνει από το 2011, από την S&P και δεν ανακτήθηκε έκτοτε, οπότε η «μετάφραση» ήταν ότι δεν έγινε και κάτι τρομερό. Φυσικά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Γέλεν, υπεραμύνθηκε της κατάστασης και μίλησε με υποτιμητικά λόγια για την ενέργεια του οίκου αξιολόγησης, μόνο…ύποπτη δεν την ονόμασε.

*** Πιέσεις ασκήθηκαν στην Wall Street μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch. Χθες, ο Dow Jones υποχώρησε 0,98% ή 347 μονάδες στις 35.282, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,38% στις 4.513 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,17% στις 13.917 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+3,6%) και IBM (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-4%) και Walt Disney (-3%). Σημασία έχει ότι οι ΗΠΑ πλέον αξιολογούνται με AA+, ένα βήμα κάτω από το AAA, από τον Fitch. «Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης, σε σχέση με τους ομοτίμους με βαθμολογία «ΑΑ» και «ΑΑΑ» τις τελευταίες δύο δεκαετίες», επισημαίνει ο οίκος. Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Οικονομικών: «Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση της Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη» σημείωσε η Τζάνετ Γέλεν. Και συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι «η εσφαλμένη αξιολόγηση της στηρίζεται σε παρωχημένα στοιχεία και δεν αντανακλά τη βελτίωση που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από δείκτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούν τη διακυβέρνηση, την οποία έχουμε δει τα τελευταία δυόμιση χρόνια». Για να δούμε, η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως αν υπάρξουν κινήσεις ντόμινο και στην τεράστια αγορά των αμερικανικών ομολόγων…

Ο Ινδός Khorakiwala της Switz Group, συζητά για την απόκτηση αλευροβιομηχανίας!/ Μπαίνει και στην Ιωνική Σφολιάτα

*** Ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala, ιδιοκτήτης της Switz Group, ξαναχτυπάει, στο ίδιο επιχειρηματικό τοπίο, στο οποίο εδώ και λίγα χρόνια χτίζει μεθοδικά θέση, όπως αναλυτικά η στήλη σε παλαιότερα σχόλιά της σας έχει ενημερώσει. Τώρα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση του 51% της Ιωνικής Σφολιάτας, μίας δυναμικά εξελισσόμενης και κερδοφόρου εταιρείας (τζίρος 27,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ), με δίκτυο σε πάνω από 30 χώρες. Θυμίζω ότι ο ίδιος επιχειρηματίας ελέγχει ήδη εταιρείες, όπως η πρώην εισηγμένη Κρητών Άρτος (πλειοψηφικό πακέτο), η  Αρτιζάν, οι Κουλουράδες, η Olympic Food, Σαμούρης κλπ.

O Taizoon Khorakiwala, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα στελεχών, η οποία κινείται επιθετικά μεν, αλλά μεθοδευμένα, σχηματίζοντας σταδιακά στη χώρα μας έναν δυναμικό όμιλο μέσω εξαγορών μικρομεσαίων κατά βάση, αλλά με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

*** Η ηγετική ομάδα που έχει στηθεί για να διευθύνει αυτόν τον όμιλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οργώνει την αγορά για νέες ουσιαστικές προσθήκες και είναι πολύ πιθανό σε απώτερο χρόνο να έχουμε μία μεγάλη εξαγορά-έκπληξη από τον Ινδό επιχειρημα. Και όπως καθίσταται αντιληπτό, από έναν τέτοιο όμιλο τροφίμων, απουσιάζει μέχρι στιγμής η επιθυμητή καθετοποίηση αυτού του ομίλου, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, έχουν γίνει συζητήσεις με τουλάχιστον τρεις αλευροβιομηχανίες, μεταξύ αυτών με τους Μύλους Παπαφίλη και τους Μύλους Κεπενού και με μία ακόμα μικρότερη μονάδα του κλάδου, αλλά προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα. Οι επαφές και οι συζητήσεις, δεν έχουν όμως σταματήσει και αυτό είναι το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, που προϊδεάζει για μία μελλοντική μεγάλη κίνηση από τον Ινδό επιχειρηματία, καθώς οι συνεργάτες του δεν κρύβουν την επιθυμία του ομίλου για την απόκτηση, πλειοψηφικής πάντα, συμμετοχής σε μία εκ των εγχώριων βιομηχανιών αλεύρου

*** Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική εξαγορών του Switz Group, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια και όχι σε συνδυασμό ιδίων και δανειακών μοχλευμένων κεφαλαίων. Οι επενδύσεις του Switz Group αφορούν υγιείς επιχειρήσεις με πετυχημένο management. Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών, αλλά αφήνουν το υπόλοιπο στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, αν η αγορασθείσα εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση, για να μην περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία. Αυτή η στρατηγική του ομίλου έχει τύχει θετικής αποδοχής και αντιμετώπισης από την ευρύτερη αγορά, ουσιαστικά ανοίγοντας πόρτες στον Ινδό επιχειρηματία, που δεν παρασύρεται όμως σε υπερβολικές προσφορές, αλλά ζυγίζει την κάθε του κίνηση, με κύριο γνώρισμα τις συνέργειες που προσφέρει κάθε εταιρεία-στόχος. Συνεπώς, παρά το ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα το μεγάλο deal, στην αγορά ισχυρίζονται ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει και να δώσει άλλη διάσταση στη συνολική παρουσία του ομίλου στο εγχώριο επιχειρείν.

Δομική και ΕΚΤΕΡ έχουν ανοιχτούς διαύλους/ Πιθανή σύμπραξη και με μικρότερες εταιρείες του κλάδου

*** Για το θέμα της συνεργασίας των δύο μικρότερων σε μέγεθος εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών, της ΕΚΤΕΡ και της Δομικής, είχαμε ασχοληθεί προ τριμήνου και πλέον, όταν γινόταν οι συζητήσεις και των δύο με τον Δημήτρη Κούτρα, προκειμένου να υπάρξει μία μεγαλύτερη εταιρεία, που να μπορεί με μεγαλύτερες αξιώσεις να διεκδικεί και μεγαλύτερα έργα, πέραν μικρότερου προϋπολογισμού και συνήθως περιορισμένων περιθωρίων κέρδους. Εκείνο το διάστημα, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, αφού στο όλο εγχείρημα φέρεται ότι μετείχε και άλλος επιχειρηματίας, για την οικονομική επιφάνεια του οποίου εκφράστηκαν αμφιβολίες από διάφορες πλευρές. Σήμερα, μετά το deal που προηγήθηκε με την απόκτηση του 30% περίπου της Δομικής από την Adamas του Δ. Κούτρα, οι παραδοσιακά καλές σχέσεις συνεργασίες μεταξύ ΕΚΤΕΡ και Δομικής αναβαθμίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών, τα οποία θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι μεταξύ τους συνέργειες είναι δεδομένες. Η ΕΚΤΕΡ έχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και η Δομική έχει επίσης πτυχίο 6ης τάξης, αλλά δεν μπορούν να χτυπήσουν μεγαλύτερα έργα, τα οποία νέμονται όσες κατασκευαστικές διαθέτουν το πτυχίο 7ης τάξης. Αυτή η προοπτική, της απόκτησης ανώτερου εργοληπτικού πτυχίου είναι προφανές ότι αποτελεί την κυρίαρχη συγκολλητική ουσία των μεταξύ τους συζητήσεων, οι οποίες κατά τις πληροφορίες της στήλης περιλαμβάνουν και δύο ακόμα μικρότερες τους κατασκευαστικές, με τις οποίες υπάρχει ήδη συνεργασία σε πολλά έργα. Οι εταιρείες, ακόμα και αν ερωτηθούν, είναι προφανές ότι θα διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες περί συνένωσής τους, πολύ περισσότερο τώρα, που οι αποτιμήσεις τους έχουν ξεφύγει από τα ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα που ελίμναζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακριβώς, άλλωστε για το λόγο αυτό δεν μπορεί ακόμα να γίνει συζήτηση για μία πιθανή σχέση ανταλλαγής μετοχών μεταξύ τους

Στο κόκκινο οι κυβερνητικές ανησυχίες για τον πληθωρισμό

*** Η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ενώ την ίδια περίοδο στην Ευρώπη ακολουθούσε πτωτική πορεία, έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Η δυσάρεστη αυτή και ανησυχητική εξέλιξη, παρά το ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη τη θεωρούν “απρόσμενη και συγκυριακή”, κάθε άλλο αποτελεί έκπληξη για παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Και αυτό γιατί, τόσο στα εισαγόμενα είδη, όσο και στα ιδιοπαραγόμενα από την ελληνική βιομηχανία, η κατάσταση, δυστυχώς, δεν μπορεί να ελεγχθεί.  Είτε γιατί δεν επαρκούν οι έλεγχοι είτε γιατί – το κυριότερο – τα σχετικά τιμολόγια που πιστοποιούν τις αυξήσεις από τη μία πλευρά προς την δεύτερη, δηλαδή από την εταιρεία παραγωγής, προς τον εισαγωγέα και εν συνεχεία προς τους εμπόρους και τα δίκτυα της λιανικής, σε ότι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα και είδη. Μεγάλο είναι το πρόβλημα, επίσης, για τα ελληνικά προϊόντα και είδη, καθώς, όπως βεβαιώνουν πηγές που έχουν γνώση των δικτύων διακίνησης, ακόμα και σε όσα διακινούνται μέσω κεντρικών αγορών, δεν υπάρχουν πάντα παραστατικά, βάση των οποίων να πιστοποιηθεί, σε περίπτωση ελέγχων, το εύλογο ή μη του ποσοστού κέρδους. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης – αλαλούμ, φτάνει φυσικά μέχρι το ράφι, όπου καλείται ο καταναλωτής να πληρώνει ακόμα και μέσα σε μία ημέρα, μεγαλύτερη τιμή για το ίδιο προϊόν. Κάπως έτσι, λοιπόν, στην Ελλάδα, αντί να μειωθεί ο πληθωρισμός, αυξήθηκε, χτυπώντας ηχηρά καμπανάκια στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις ανησυχίες να φτάνουν μέχρι το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι εντολές που δόθηκαν, είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικούς ρυθμούς, καθώς διατυπώνονται φόβοι για νέα αύξηση του πληθωρισμού και κατά τον τρέχοντα μήνα Αύγουστο, γεγονός που αν συμβεί, αλλάζει το συνολικότερο αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία, αλλάζοντας προφανώς και τους όποιους σχεδιασμούς.

Οικοδομική έκρηξη σε όλη τη χώρα/ Κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές

*** Την ώρα που οι καταστροφικές πυρκαγιές καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τα στοιχεία που έρχονται για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, είναι μεν από οικονομική άποψη εντυπωσιακά, ταυτόχρονα αυτό, όμως, σημαίνει δραστικό περιορισμό ελεύθερων χώρων στους αστικούς οικιστικούς ιστούς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και πειρασμό ή δέλεαρ νέων καταπατήσεων, ειδικά στην επαρχία και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν πάνω από 10%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας σε επιφάνεια και όγκο, με αύξηση 18,5% και 18% αντίστοιχα. Την πρωτοκαθεδρία έχουν, φυσικά, τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές της χώρας, λόγω μεγάλης ζήτησης από την τουριστική βιομηχανία, αλλά και σε άλλες περιοχές η οικοδομική άνοιξη είναι εντυπωσιακή, σε σχέση με την περίοδο των 3-4 τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κρήτη, στο βόρειο και νότιο Αιγαίο, στο Ιόνιο και τη Στερεά Ελλάδα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε από 17% έως και 25%! Έχει, όμως και πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια η ανάγνωση των στοιχείων, που δείχνουν ότι ακόμα περισσότερο αυξήθηκε ο όγκος και η επιφάνεια των ιδιωτικών κατασκευών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ήπειρο, προσεγγίζοντας το 80%! Για το θέμα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, γιατί από τη μία καταγράφεται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που σημαίνει και μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο και αντίστοιχη προσδοκία των ιδιωτών, από την άλλη διατυπώνονται ανησυχίες και προβληματισμοί για την αλόγιστη και άνευ σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα, με ότι τραύματα αυτή επιφέρει.

Εθνική: Εγκρίνει χορηγήσεις, αλλά… δεν εκταμιεύει

*** Από τις σημερινές ανακοινώσεις της Εθνικής τράπεζας, συγκράτησα και σας μεταφέρω κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά έως αποκαλυπτικά στοιχεία, για το τον τρόπο που επιλέγουν οι τράπεζες να συμπεριφέρονται σε μικρές ιδίως επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες. Ιδού, τα σχετικά αυτούσια αποσπάσματα, προς εξαγωγή των δικών σας συμπερασμάτων (σ.σ: οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά €0,8 δισ. ετησίως και ανήλθαν σε €27,4 δισ. το Β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους (<1%), αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το Α΄ τρίμηνο 2023. Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το Β΄ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους

Οι εγχώριες καταθέσεις επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το Β΄ τρίμηνο 2023 (+2% σε τριμηνιαία βάση), ανακάμπτοντας από την πτώση του Α΄ τριμήνου 2023 που οφειλόταν σε αυξημένες αποπληρωμές δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες Λιανικής. Σε σύγκριση με τον αρχή του έτους, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1% ή €0,4 δισ.

Σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων η εικόνα χαρακτηρίστηκε «επίπεδη» στις αρχές της χρονιάς. Δυναμική υπάρχει στον εταιρικό δανεισμό (κυρίως μεγάλες εταιρείες), ενώ αντίθετα στασιμότητα καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια. Ο όμιλος έχει εγκρίνει χορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, ενώ σημαντικά έργα θα έρθουν σύντομα προς έγκριση.

Ενδιαφέρουν

*** Ποιο είναι το πλέον ενδιαφέρον σημείο της χθεσινής ανακοίνωσης της Jumbo, που δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης της, ο Απόστολος Βακάκης, έχει έντονο κοινωνικό κριτήριο στις αποφάσεις του, που σπάνια έχουν άλλοι συνάδελφοί του; Ιδού, τι αναφέρει το σχετικό απόσπασμα που σας μεταφέρω: “Ο Όμιλος JUMBO, κάνοντας ενέργειες σήμερα, αντί να τις μεταθέτει για αύριο, πρωτοστατεί με καθημερινές μειώσεις τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ανταποκρινόμενος στις παραινέσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του Κεντρικού Τραπεζίτη, ενέργεια απολύτως επιβεβλημένη λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων καταναλωτών”. Ένα μπράβο από την στήλη, απλούστατα γιατί άλλοι επιχειρηματίες, κάθε βεληνεκούς, θησαυρίζουν μέσα στην κρίση, σωρεύοντας υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Πως να μην έχει, λοιπόν, αυξημένες πωλήσεις στο επτάμηνο κατά 20% και κατά 19% τον Ιούλιο;

*** Η AS COMPANY ανακοίνωσε την απόκτηση, έναντι 900.000 ευρώ περίπου, γειτνιαζόντων ακινήτων στην περιοχή Μάταλα Ηρακλείου Κρήτης – πέντε γεωτεμάχια, συνολικού εμβαδού 13.530 τ.μ. περίπου και ένα γεωτεμάχιο εμβαδού 6.810 τ.μ. Σκοπός της απόκτησης φυσικά είναι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων. Φλέβα χρυσού στον τουρισμό βρίσκει η εισηγμένη.

*** Η κυρία Ελένη Κορδέλλου μείωσε το ποσοστό της στο 17,85% από 20,758% που κατείχε μέχρι πρόσφατα. Προαναγγελία (αναγκαστικών;) εξελίξεων μοιάζει…

*** Μεγάλα τα στοιχήματα στην Αλουμύλ και η μετοχή όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά ακόμα και χθες, στην κακή μέρα του χρηματιστηρίου, έδειξε αξιοθαύμαστες αντοχές. Είναι προφανές ότι… χρήματα υπάρχουν και άφθονη στήριξη ως εκ τούτου. Ο ισολογισμός, πάντως, δικαιολογεί την τωρινή αποτίμηση και ακόμα μεγαλύτερη, αν πιαστούν οι εξαγγελθέντες στόχοι

*** Συμβουλή παλαιού και έμπειρου στα απότομα σκαμπανεβάσματα χρηματιστή: Μην παρασύρεστε από τις βεβιασμένες κινήσεις των άλλων, αν οι επιλογές σας είναι “ψαγμένες’ και δεν σας εγκλωβίζουν.

*** Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κεφαλαιοποιεί μέρος του ειδικού αποθεματικού, ύψους € 20.684.658,20 και επιστρέφει μετρητά στους μετόχους της. Από την 23η Αυγούστου 2023 (ημερομηνία αποκοπής) οι μετοχές της θα είναι διαπραγματεύσιμες με τη νέα ονομαστική αξία των 0,57 € ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους, ποσού 0,20 € ανά μετοχή. Δικαιούχοι επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 24η Αυγούστου 2023. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου έχει ορισθεί η 29η Αυγούστου 2023

*** Η REGGEBORGH, η οποία ελέγχει την RB ELLAKTOR HOLDING B.V., στις 28.07.2023 απέκτησε μέσω της τελευταίας εκτός χρηματιστηριακής αγοράς (OTC) 2.762.781 μετοχές της REDS, στην τιμή των €2,48 ανά μετοχή. Κατόπιν τούτου η συμμετοχή της, άμεση και έμμεση, ανέρχεται σε 94,2441%. Η REDS, μειώνει την ονομαστική αξία της  μετοχής της, από ένα €1,31 σε €1,17, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

*** Πως να μην έχει γεμάτο ταμείο η MIG, έστω και με τζίρο μεγάλου περιπτέρου. Είχε κέρδη μετά από φόρους €104,2 εκ. σε ενοποιημένο επίπεδο έναντι ζημιών € 36,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022 λόγω της θετικής επίδρασης από την διάθεση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της στην ATTICA.  Ίδια Κεφάλαια, αποδιδόμενα στους ιδιοκτήτες της Μητρικής € 122,7 εκ. έναντι € 10,8 εκ. την 31/12/2022. * Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός σε επίπεδο εταιρείας. Ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού € 13,3 εκατ. ευρώ. Τι θα την κάνει η Πειραιώς;

*** Αυτή κι αν είναι ανακοίνωση: «Η ΙΝΤΕΡΤΕΚ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, αναφέρει ότι, κατόπιν ενημέρωσής της από την πλευρά της μετόχου «CD Media», η τελευταία βρίσκεται σε πρώιμες επαφές με την μέτοχο εταιρεία «Αμοιρίδης – Σαββίδης ΑΕ» για πιθανή εξαγορά μετοχών της τελευταίας στην Εταιρεία ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα προς δημοσίευση, καθώς δεν υπάρχει επικείμενη συναλλαγή που να θεωρείται οριστική ή βέβαιη ή σφόδρα πιθανή. Μάλιστα…

*** Το συνολικό ποσοστό άμεσης και έμμεσης συμμετοχής των Γρηγόρη, Κυριάκου και Αικατερίνης Σαράντη, επί του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας μεταβλήθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, λόγω ακύρωσης των ίδιων μετοχών και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 55,498%.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: