Ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala, ιδιοκτήτης της Switz Group, ξαναχτυπάει, στο ίδιο επιχειρηματικό τοπίο, στο οποίο εδώ και λίγα χρόνια χτίζει μεθοδικά θέση, όπως αναλυτικά η στήλη σε παλαιότερα σχόλιά της σας έχει ενημερώσει.

Τώρα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση του 51% της Ιωνικής Σφολιάτας, μίας δυναμικά εξελισσόμενης και κερδοφόρου εταιρείας (τζίρος 27,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ), με δίκτυο σε πάνω από 30 χώρες. Θυμίζω ότι ο ίδιος επιχειρηματίας ελέγχει ήδη εταιρείες, όπως η πρώην εισηγμένη Κρητών Άρτος (πλειοψηφικό πακέτο), η Αρτιζάν, οι Κουλουράδες, η Olympic Food, Σαμούρης κλπ.

O Taizoon Khorakiwala, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα στελεχών, η οποία κινείται επιθετικά μεν, αλλά μεθοδευμένα, σχηματίζοντας σταδιακά στη χώρα μας έναν δυναμικό όμιλο μέσω εξαγορών μικρομεσαίων κατά βάση, αλλά με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο ευρύτερο χώρο των τροφίμων.

Η ηγετική ομάδα που έχει στηθεί για να διευθύνει αυτόν τον όμιλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, οργώνει την αγορά για νέες ουσιαστικές προσθήκες και είναι πολύ πιθανό σε απώτερο χρόνο να έχουμε μία μεγάλη εξαγορά-έκπληξη από τον Ινδό επιχειρηματία.

Και όπως καθίσταται αντιληπτό, από έναν τέτοιο όμιλο τροφίμων, απουσιάζει μέχρι στιγμής η επιθυμητή καθετοποίηση αυτού του ομίλου, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το radar, έχουν γίνει συζητήσεις με τουλάχιστον τρεις αλευροβιομηχανίες, μεταξύ αυτών με τους Μύλους Παπαφίλη και τους Μύλους Κεπενού και με μία ακόμα μικρότερη μονάδα του κλάδου, αλλά προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα.

Οι επαφές και οι συζητήσεις, δεν έχουν όμως σταματήσει και αυτό είναι το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, που προϊδεάζει για μία μελλοντική μεγάλη κίνηση από τον Ινδό επιχειρηματία, καθώς οι συνεργάτες του δεν κρύβουν την επιθυμία του ομίλου για την απόκτηση, πλειοψηφικής πάντα, συμμετοχής σε μία εκ των εγχώριων βιομηχανιών αλεύρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική εξαγορών του Switz Group, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια και όχι σε συνδυασμό ιδίων και δανειακών μοχλευμένων κεφαλαίων.

Οι επενδύσεις του Switz Group αφορούν υγιείς επιχειρήσεις με πετυχημένο management. Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών, αλλά αφήνουν το υπόλοιπο στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, αν η αγορασθείσα εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση, για να μην περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία.

Αυτή η στρατηγική του ομίλου έχει τύχει θετικής αποδοχής και αντιμετώπισης από την ευρύτερη αγορά, ουσιαστικά ανοίγοντας πόρτες στον Ινδό επιχειρηματία, που δεν παρασύρεται όμως σε υπερβολικές προσφορές, αλλά ζυγίζει την κάθε του κίνηση, με κύριο γνώρισμα τις συνέργειες που προσφέρει κάθε εταιρεία-στόχος.

Συνεπώς, παρά το ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα το μεγάλο deal, στην αγορά ισχυρίζονται ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει και να δώσει άλλη διάσταση στη συνολική παρουσία του ομίλου στο εγχώριο επιχειρείν.

Διαβάστε ακόμη: