Στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα θα καταλήξει η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ενεργειοβόρες βιομηχανίες και τη ΔΕΗ για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος.

Αυτή είναι η πρόβλεψη που κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι συνυπολογίζοντας την κατάσταση και μιλώντας για ένα «πονοκέφαλο χωρίς ασπιρίνη για όλους». Υπάρχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου να δοθεί λύση, ίσως και λίγο παραπάνω αλλά το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και το κλίμα μεταξύ ΔΕΗ και βαριάς βιομηχανίας παραμένει εξαιρετικά βαρύ με τις συνομιλίες ουσιαστικά να έχουν διακοπεί.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχός της «επιμένει στην πάγια θέση που έχει διατυπώσει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί τιμολόγια που οδηγούν σε χρεώσεις κάτω του κόστους και θα φτάσει ως το τέλος ώστε τα νέα τιμολόγια να βασίζονται στις εφαρμοσμένες  ευρωπαϊκές μορφές τιμολόγησης  και να είναι να είναι εναρμονισμένα με το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς το λεγόμενο target model».

Από την πλευρά της η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπροσωπεί τη βαριά και ενεργειοβόρο βιομηχανία, υποστηρίζει πως «η ΔΕΗ  προχώρησε σε αλλαγή των υφιστάμενων όρων τιμολόγησης λόγω αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστος και προχώρησε σε σημαντική μείωση των εκπτώσεων συνέπειας αλλά και της προπληρωμής που ίσχυαν. Αυτές οι δύο αλλαγές μεταφράζονται σε αύξηση που για μας, που  κυμαίνεται μεταξύ 4% και 12% ανάλογα με το προφίλ του κάθε πελάτη». Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ και εν μέρει και του ΣΕΒ αναρωτιούται εάν «δεδομένης της απραξίας διαπραγματεύσεων  που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με ποιο  θα φτάσουμε  μέχρι τις 15 Ιουνίου σε λύση αφού δεν υπάρχει ατζέντα διαπραγμάτευσης και διάλογος;»

Η ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ «ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ»!

Στην οδό Ξενοφώντος όπου και η έδρα του ΣΕΒ έλεγαν πρόσφατα πως  «η εναπομείνασα βαριά βιομηχανία της χώρας αναμένει καρτερικά άλλο ένα χτύπημα, δηλαδή τα αυξημένα τιμολόγια που θα προκύψουν μετά τις αλλαγές που εφάρμοσε η ΔΕΗ από τις 15 Μαρτίου, αλλά πόσο να αντέξει;»

Κορυφαίο στέλεχος μάλιστα του ΣΕΒ μας αποκάλυψε ξεκάθαρα πως «οι βιομηχανίες δεν θα πληρώσουν τις  επιπλέον χρεώσεις και θα προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητώντας τις αυξήσεις που έχει επιβάλει η ΔΕΗ».

Υπάρχει όμως ξεκάθαρα και μία διαφοροποιημένη προσέγγιση στο θέμα αφού οι άνθρωποι του ΣΕΒ επιμένουν στην εξάντληση του διαλόγου ενώ η ΕΒΙΚΕΝ δια του εκπροσώπου της κ.Κοντολέοντα («αυτός για μας είναι κόκκινο πανί διότι επιδιώκει να συγκρούεται διαρκώς και τίποτε άλλο» μας λέει εμπιστευτικά στέλεχος της ΔΕΗ και εμείς το μεταφέρουμε απλώς) είναι υπέρ της σκληρής γραμμής.

Ενας από τους σημαντικούς  εκπροσώπους (μέτοχος και για χρόνια μάνατζερ που έχει αποσυρθεί διακριτικά) της βαριάς βιομηχανίας και ο οποίος  θεωρείται «παλιά καραβάνα» της αγοράς, έχει όμως μία αιρετική άποψη: «να σας πώ τι θα γίνει τελικά; Θυμάστε σε μια παλιά ελληνική ταινία τη μέθοδο του …στρίβειν δια του αρραβώνος; Έ και εμείς θα δούμε εν προκειμένω το στρίβειν δια της δικαστικής οδού!»

Σε ερώτησή μας πως θα γίνει αυτό και ποιος θα είναι ο νέος …Ντίνος Ηλιόπουλος της ταινίας, μας απάντησε: «Θα καταλήξουμε στα δικαστήρια, τα οποία θα βγάλουν απόφαση υπέρ ημών αλλά  μετά από πολύ καιρό. Όταν  αυτή τελεσιδικίσει θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να την εφαρμόσει και εμείς θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα, ενώ στο μεταξύ με τη δικαστική εκκρεμότητα ανοιχτή ίσως και για 2-3 χρόνια, δεν θα πληρώνουμε τις αυξήσεις ωσότου υπάρξει αμετάκλητη απόφαση. Η μεν ΔΕΗ θα καταγράφει εν τω μεταξύ στον ισολογισμό της ανείσπρακτες απαιτήσεις, ενώ εμείς δεν θα πληρώνουμε φουσκωμένα τιμολόγια.  Ετσι θα είμαστε όλοι και νόμιμοι και ευχαριστημένοι!».

Προσέγγιση κωμωδίας αλλά μάλλον ρεαλιστική αν κρίνουμε από το παρελθόν και φυσικά λύση 100% ελληνική!

Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

«Πάντως εάν η σκληρή γραμμή της ΕΒΙΚΕΝ επιδίωκε την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα, όλοι είδαν ότι δεν πέτυχε το σκοπό της. Εκτός των άλλων η ΔΕΗ είναι εισηγμένη επιχείρηση, εκδίδει ομολογιακά δάνεια, έχει ισχυρά fundως μετόχους και επενδυτές και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις κόντρα στα συμφέροντα τα δικά της και των μετόχων-δανειστών της» μας λέει το έμπειρο στέλεχος της επιχείρησης και συνεχίζει: «η θέση της ΔΕΗ, που έχει μεταφερθεί τόσο στους βιομηχανικούς καταναλωτές της υψηλής τάσης, όσο και στο ΥΠΕΝ, είναι ότι δεν θα  αποδεχθεί τιμολόγια που οδηγούν σε χρεώσεις κάτω του κόστους, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό».

Αυτό προκύπτει μάλιστα και από την αναφορά  των ορκωτών  ελεγκτών  για τη  ΔΕΗ στην οικονομική έκθεση για το 2020, όπου επαναλαμβάνει την στάση αυτή.

Στην αναφορά υπάρχει ειδικό τμήμα υπό τον τίτλο “Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σχέση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας με βιομηχανικούς πελάτες”, όπου αναφέρονται τα εξής: «η ΔΕΗ  έχει συνάψει συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  με βιομηχανικούς πελάτες Υψηλής και Μέσης Τάσης που ανήκουν σε σημαντικούς οικονομικούς για την Ελλάδα κλάδους.

Η αδυναμία των πελατών αυτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και η δυνατότητά τους να συνεργασθούν με ανταγωνιστές προμηθευτές, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στη χρηματοοικονομική θέση και στα αποτελέσματά τους.

Περαιτέρω, οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες αυτούς όσον αφορά τους οικονομικούς και άλλους όρους για την παράταση των συμβάσεων προμήθειας  ρεύματος και ο αντίκτυπος του αποτελέσματος τους στην εμπορική σχέση της ΔΕΗ  με τους πελάτες αυτούς είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Είναι ξεκάθαρο συνεπώς πως η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να παραμείνει στις αρχικές της θέσεις και τα δικαστήρια θεωρούνται πλέον μονόδρομος μετά τις 15 Ιουνίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.