Σε συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων την περασμένη Πέμπτη, 8/2, όταν έλαβε χώρα το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ως αντίδραση στο νομοσχέδιο, που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των δράσεων και η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12.00.

Νέα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15/2 ενώ έχει επίσης ληφθεί η απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 28/2, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να μην κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Καλούν παράλληλα για συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους μαθητές και εργατικά σωματεία.

Μεταξύ άλλων, εναντιώνονται στον «άνισο τρόπο» εισαγωγής στα πανεπιστήμια, στη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών τους.

Μέσα από την κοινή τους ανακοίνωση, θεωρούν πως εργαλειοποιείται η εξεταστική, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας τους ενώ εκλαμβάνουν τις επικείμενες διαγραφές των αιώνιων φοιτητών ως ‘απειλή’.

«Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε», είναι η φράση, που συνοψίζει τις διεκδικήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο, προαναγγέλουν σε κάθε πόλη: συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασης των Φοιητικών μας Συλλόγων. Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!».

Οκτώ συνταγματολόγοι υπογράφουν δήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Με δήλωση, την οποία συνυπογράφουν οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, καταδικάζεται η ‘αντισυνταγματικότητα’ των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου, μετά την ψήφιση του οποίου, θα επιτρέπεται η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως η πλειονότητα των συναδέλφων τους αποδέχονται τη συνταγματικότητα όσων εισάγονται με το σχέδιο νόμου και θεωρούν πως παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ‘υποχρέωσή τους να προασπίσουν το Σύνταγμα’ και πως η αντίθεσή τους, δεν σχετίζεται με τις πολιτικές τους απόψεις.

Η δήλωση:
«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».

Οι καθηγητές που υπέγραψαν το κείμενο είναι οι κάτωθι:

Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ

Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ

Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ

Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ