Το Ανώτατο Δικαστήριο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ρωσοπόντιου ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του Κυριακής, όπως αναφέρει το Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς (ANTAC).

Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή.

Το καλοκαίρι του 2023, η έκθεση της Trap Aggressor, του think tank, StateWatch συμπεριέλαβε τον Σαββίδη μεταξύ 25 ολιγαρχών των οποίων οι εταιρείες εξυπηρετούν την βιομηχανική – πολεμική ρωσική «μηχανή» και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί από τις Ουκρανικές αρχές.

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των εταιρικών μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις ηγετικές στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.

Η ANTAC είπε ότι η σύζυγος του Ιβάν, Κυριακή είναι στα χαρτιά η ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αν και ο σύζυγός της είναι πραγματικός ιδιοκτήτης.

Ο Ιβαν Σαββίδης ίδρυσε τον Όμιλο Agrokom, ο οποίος διαθέτει εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίου και ένα εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.

Ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία και στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το περιβάλλον του.

Το 2015, ο Σαββίδη χαιρέτισε δημόσια την κατοχή της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Ο Σαββίδη έχει τόσο ρωσική όσο και ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα έχει λιμάνι και μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ αναφέρει το ρεπορτάζ του έγκυρου Kyiv Independent 

Διαβάστε ακόμη: