Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την “υπερβολικά συνετή” στάση της όσον αφορά τα επιτόκια σε σχέση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη μετά το σαφέστερο μήνυμα που έδωσε μέχρι στιγμής η ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης  επανέλαβε ότι τέσσερις μειώσεις είναι πιθανές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις παγκοσμίως.

“Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε”, δήλωσε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. “Οι καταστάσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς”.

Οι παρατηρήσεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ξεπέρασε τις προσδοκίες και προκάλεσε ταχεία αναπροσαρμογή των στοιχημάτων για νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή υπολείπονται των εκτιμήσεων, θα δει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για τη Fed.

«Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed», είπε χθες και η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους.

Για τον Στουρνάρα, οι πιέσεις στην οικονομία των 20 κρατών της ζώνης καθιστούν πιο επείγουσα την υπόθεση για χαλαρότερη πολιτική. Ενώ εξακολουθεί να οραματίζεται μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η υπερβολική αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%.

«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη — επίσης στη Γερμανία, δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».

Ασκεί πιέσεις για συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους – μια άποψη που δεν συμμερίζονται και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μερικοί από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους του προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες — όταν η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.

Αυτή η συζήτηση, αυτή τη στιγμή στα αρχικά της στάδια, θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ – η οποία κατηγορήθηκε ότι κινείται πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε – να αρχίσει να ενεργεί.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αύξηση ως “ασφάλιση” έναντι του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει αντίστροφα. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη»

Διαβάστε ακόμη: