Την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια ένας από τους εμπειρότερους πολιτικούς συντάκτες που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο της Αριστεράς.

Ο Τάσος Παππάς γράφει χαρακτηριστικά στην «Eφημερίδα των Συντακτών»: «Όσοι πιστεύουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει ηρεμία μέχρι τις δεύτερες εκλογές και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών θα γίνει μετά την ετυμηγορία της κάλπης οργανωμένα και σοβαρά, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο εμφύλιος που μαίνεται οδηγεί το κόμμα με μαθηματική ακρίβεια στην πολυδιάσπαση και την απόλυτη απαξίωση.

Η Ομάδα των 53 έχει αποφασίσει να θέσει θέμα ηγεσίας αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Άλλωστε ο Ανδρέας Ξανθός φρόντισε να διαμηνύσει εγκαίρως ότι το ζήτημα της ηγεσίας δεν αποτελεί ταμπού.

Είναι βέβαιο ότι οι 53 θα στηρίξουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για νέο αρχηγό.

Το πρόβλημα είναι ότι προετοιμάζονται και άλλοι υποψήφιοι.

Μια ομάδα στελεχών που προέρχονται από διαφορετικές τάσεις εκτιμούν ότι η ενότητα του κόμματος διασφαλίζεται μόνο από μια ενωτική υποψηφιότητα και γι΄ αυτό προτείνουν την Έφη Αχτσιόγλου.

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Προβληματική εμφανίζεται η υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος φιλοδοξεί να εκφράσει τις ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι στις επερχόμενες εκλογές και με το σύστημα της αυξημένης αναλογικής ο Γιάννης Ραγκούσης χάνει την έδρα, η υποψηφιότητά του καίγεται.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη των εκλογών.

Μετά το πρώτο σοκ της εκλογικής συντριβής δήλωνε αποφασισμένος να παραιτηθεί.

Για να μη θεωρηθεί λιποτάκτης παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου για να δρομολογήσει στη συνέχεια τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας.

Βέβαια μια σκληρή ομάδα προεδρικών άρχισε να τον πιέζει, προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Στενοί συνεργάτες του προτείνουν αντί για παραίτηση τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο θα γίνει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Στην ουσία προτείνουν τεχνητή ρήξη με τους 53 και μαζικές διαγραφές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας που δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ της εκλογικής συντριβής δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι ακριβώς θα κάνει.

Στενός συνεργάτης του εκτιμά ότι αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέβει έστω και δύο μονάδες, τότε ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του και θα προβεί σε κινήσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κόμμα από τους εκφραστές της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το στοίχημα για ένα προσωπαγές κόμμα με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι οι ευρωεκλογές.

Το σενάριο για παραίτηση του Τσίπρα και αποχή από κάθε δραστηριότητα για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια την επιστροφή του με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος δεν φαίνεται να έχει καμία απολύτως τύχη.

Διαβάστε περισσότερα