Μια σειρά ιστορικών γραφομηχανών από τη συλλογή του επιχειρηματία Steve Soboroff θα βγει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα. Ο Soboroff -ο οποίος αποσύρθηκε από το Συμβούλιο Επιτρόπων του LAPD – ξεκίνησε τη συλλογή του το 2005, όταν απέκτησε σε δημοπρασία την πρώτη συλλεκτική γραφομηχανή, μια Remington του 1940.

Αυτή τη γραφομηχανή ακολούθησαν και άλλες που χρησιμοποιήθηκαν από τους τιτάνες της λογοτεχνίας Τένεσι Ουίλιαμς, Τρούμαν Καπότε και Φίλιπ Ροθ, καθώς και από τους ηθοποιούς Γκρέτα Γκάρμπο, Σίρλεϊ Τεμπλ, Μέι Γουέστ, Τζούλι Άντριους και Τομ Χανκς.

Αλλά και διάφοροι διάσημοι μουσικοί, όπως οι Bing Crosby και Andrea Bocelli αλλά και επιστήμονες όπως ο Samuel T. Cohen, εφευρέτης της βόμβας νετρονίων, χρησιμοποίησαν αυτές τις γραφομηχανές ανεβάζοντας κατακόρυφα την αξία τους.

Ο Soboroff, ο οποίος παρομοιάζει τις γραφομηχανές με τα πινέλα του Pablo Picasso, ακολούθησε μόνο έναν κανόνα καθώς συμπλήρωνε τη συλλογή του: οι γραφομηχανές έπρεπε να ανήκουν σε άτομα που εμφανίζονταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time..

Τα βλέμματα συγκεντρώνει η γραφομηχανή Underwood Standard του 1926 του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, την οποία ο συγγραφέας χρησιμοποίησε για να γράψει γράμματα από το κουβανικό του κτήμα Finca Vigía.

«Ο Χέμινγουεϊ είχε επτά γραφομηχανές στη ζωή του, έξι από τις οποίες βρίσκονται τώρα σε μουσεία. Αλλά τα τελευταία του λόγια γράφτηκαν ουσιαστικά σε αυτή τη γραφομηχανή. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι», αναφέρει.

Η συλλογή των γραφομηχανών έχει εκτεθεί σε διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Paley Center for Media στο Λος Άντζελες, όπου μια προγραμματισμένη περίοδος τεσσάρων εβδομάδων επεκτάθηκε για να διαρκέσει περισσότερο από 14 μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εκθέσεων, ο Soboroff παρατήρησε πώς οι επισκέπτες μετά την έκθεση ξεκίνησαν και οι ίδιοι να ασχολούνται με την συλλογή παλαιών γραφομηχανών. Γιατί κάθε γράμμα αποκτά διαφορετική βαρύτητα όταν ακούς το πλήκτρο να «καρφώνει» με δύναμη το λευκό χαρτί…