Με τον «πυρετό» του investor day της Alpha Bank και στον απόηχο μιας ακόμη θετικής έκθεσης για τις τράπεζες ζει και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

Παρά το γεγονός ότι χθες οι μετοχές των τραπεζών απογειώθηκαν και έφθασαν στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων ετών, οι δείκτες το ελληνικού χρηματιστηρίου και οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν και σήμερα να κινούνται ανοδικά .

Τα φώτα επικεντρώνονται στις ανακοινώσεις της διοίκησης Ψάλτη για την Alpha Bank διότι από αυτές πρόκειται να διαφανεί «που πάει» ο κλάδος τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα χρόνια.

Εν πολλοίς η αγορά λοιπόν «κρέμεται από τα χείλη» του επιτελείου της τράπεζας , προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει το αύριο των ελληνικών τραπεζών .

Εφόσον οι υπάρχουσες εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ,πράγμα το οποίο και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες , τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιη η θετική – πλην εξαιρετικά απρόοπτων καταστάσεων – βραχυχρόνια πορεία των δεικτών και η συνέχιση της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών.

Άλλωστε όπως επισημαίνεται από όλες τις εκθέσεις των διεθνών που έχουν γίνει γνωστές τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, με βάση τους σχετικούς δείκτες.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες σήμερα η διοίκηση της Alpha Bank θα ανακοινώσει την αναθεώρηση του στόχου των κερδών στα 600 εκατ. και την εκτίμηση για τα NPEs στο 6% με 6,5%.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θεωρείται εύλογο ότι η μετοχή της τράπεζας θα πλησιάσει στην ζώνη των 2 ευρώ και επομένως η χρηματιστηριακή αποτίμησή της να υπερβεί τα 4 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είχε κέρδη 111 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ή 424 εκατ. έσοδα από τόκους.

«Κλειδί» στην αύξηση των εσόδων από τόκους θεωρείται το αυξημένο Euribor ( φθάνει κοντά στο 3,5%) , που επιτρέπει στις τράπεζες να αυξάνουν τα έσοδά τους , χωρίς να …ασχολούνται με το «κυνηγητό» για σύναψη νέων δανείων.

Χθες η Goldman Sachs προχώρησε σε μια νέα θετική έκθεση για την τράπεζες , την έκτη μέσα στους τελευταίους 18 μήνες!

Σύμφωνα με την έκθεση οι τιμές – στόχοι είναι : Για την Alpha Bank 1,95 ευρώ έναντι 1,70 ευρώ που ήταν η προηγούμενη, για τη Eurobank 1,70 ευρώ από 1,55 ευρώ, για την Εθνική τα 6,90 ευρώ από 6,20 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,35 ευρώ από 2,75 ευρώ.

Μετά τις εκλογές ο διεθνής οίκος επισήμανε ότι ξεπεράστηκε ένα εμπόδιο και διαμορφώνονται συνθήκες για συνέχιση του ράλι.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Goldman Sacks έχει «πάρε δώσε» με τις τράπεζες.

Μεταξύ άλλων κατέχει 1% ή και παραπάνω του συνόλου των μετοχών σε Eurobank και Πειραιώς, έχει λάβει αποζημίωση για υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες από όλες τις τράπεζες, αναμένεται να λάβει νέα και στους επόμενους 3 μήνες, έχει λάβει αποζημίωση για μη επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες, διατηρεί πελατειακές σχέσεις επενδυτικής τραπεζικής με όλα σχεδόν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ διατηρεί θέση πάνω από 15 εκατ. δολάρια σε χρεωστικούς τίτλους ή χρέος της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε περισσότερα