search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Παγκόσμιο Κέντρο για το Ολοκαύτωμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν είναι και θα είναι πράξη αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα και τη βαναυσότητα του αντισημιτισμού του παρελθόντος και του παρόντος. Την επισήμανση…

Yad Vashem

Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν είναι και θα είναι πράξη αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα και τη βαναυσότητα του αντισημιτισμού του παρελθόντος και του παρόντος.

Την επισήμανση αυτή έκανε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψης του ιδίου, προσκυνητών και Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βρέθηκε στο Yad Vashem, δηλ. στο Παγκόσμιο Κέντρο για το Ολοκαύτωμα, στην Ιερουσαλήμ.

Μάλιστα, στην ανάρτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε χρήση της αρχαίας εβραϊκής λέξης Shoah, που σημαίνει την απόλυτη καταστροφή και χρησιμοποιείται πλέον ως συνώνυμο της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί.

To Yad Vashem είναι το επίσημο μνημείο του Ισραήλ στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων που δολοφονήθηκαν. τιμώντας τους Εβραίους που πολέμησαν ενάντια στους Ναζί καταπιεστές τους και τους Εθνικούς που βοήθησαν ανιδιοτελώς τους Εβραίους που είχαν ανάγκη· και έρευνα του φαινομένου του Ολοκαυτώματος ειδικότερα και της γενοκτονίας γενικότερα, με στόχο την αποφυγή τέτοιων γεγονότων στο μέλλον.

Ιδρύθηκε το 1953, το Yad Vashem βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Herzl, γνωστό και ως Όρος της Μνήμης, ένα ύψος στη δυτική Ιερουσαλήμ, 804 μέτρα (2.638 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δίπλα στο δάσος της Ιερουσαλήμ.

Το μνημείο αποτελείται από ένα συγκρότημα 180 ντουνάμ (18,0 εκτάρια, 44,5 στρέμματα) που περιέχει δύο τύπους εγκαταστάσεων: ορισμένες αφιερωμένες στην επιστημονική μελέτη του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας γενικότερα, και μνημεία και μουσεία που καλύπτουν τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού.

Μεταξύ των πρώτων υπάρχει ένα ερευνητικό ινστιτούτο με αρχεία, μια βιβλιοθήκη, ένας εκδοτικός οίκος και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, και η Διεθνής Σχολή για τις Μελέτες του Ολοκαυτώματος. Μεταξύ των τελευταίων, το Ιστορικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος, μνημεία όπως το Παιδικό Μνημείο και η Αίθουσα Μνήμης, το Μουσείο Τέχνης του Ολοκαυτώματος, γλυπτά, υπαίθριοι αναμνηστικοί χώροι όπως η Κοιλάδα των Κοινοτήτων και μια συναγωγή.

Διαβάστε ακόμη: