Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από ένα διάστημα στασιμότητας, ξαναμπαίνει στο κάδρο των ξένων θεσμικών επενδυτών!

Και τούτο προκύπτει και διαφαίνεται όχι μόνο από την αύξηση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών που δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, αλλά και μέσα από αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις της εθνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους, καθώς και την αναδιάρθρωση των δεικτών, όπως για παράδειγμα του MSCI στις 11 Νοεμβρίου όπου θα ενταχθούν ΔΕΗ και Εθνική, γεγονός που αποτελεί προάγγελο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2022!

Πέραν της αξιολόγησης της S&P, πάντως, μεγάλη σημασία έχει η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος από την Moody’s που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου και θεωρείται καθοριστική!

Γιατί ξύπνησε ξαφνικά το Χρηματιστήριο! Δεν είχε ακολουθήσει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών!

Μετά από έναν εγκλωβισμό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, του επιπέδου των τιμών αλλά και την πασιφανή απουσία διεθνών επενδυτών, καθώς ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είχε βουτήξει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ξαφνικά η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους δείχνει να ξύπνησε από την βαθιά νάρκη στην οποία είχε υποπέσει!

Μολονότι οφείλει κανείς να είναι πολύ συγκρατημένος, το γεγονός είναι πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είχε ακολουθήσει ούτε τη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών, ούτε την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης, ούτε το εντυπωσιακό come back του τουρισμού, ούτε ασφαλώς το απτό ενδιαφέρον, και μάλιστα με ιλιγγιώδη πόσα των διεθνών επενδυτών για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, π.χ. ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha!

Η διόρθωση στις διεθνείς αγορές που δεν έρχεται…

Ωστόσο, την ώρα τούτη κάτι δείχνει να κινείται στην αγορά. Η εντύπωση που επικρατεί σε τράπεζες και χρηματιστηριακά γραφεία είναι πως δρομολογείται και μεθοδεύεται μια ανοδική αντίδραση, η οποία σε πρώτο βαθμό στηρίζεται από το γεγονός ότι η περίφημη αναμενόμενη διόρθωση στην Αμερική και στα διεθνή χρηματιστήρια δεν έρχεται!

Αντιθέτως, είδαμε χθες τον Dow Jones να κλείνει στη Νέα Υόρκη πολύ κοντά στα υψηλά του, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ παράλληλα διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν επιχειρήσεις και τιμές στόχους!

Ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ και όχι στον Ε65 και την υποθαλάσσια Σαλαμίνας!

Το 8% του ΙΟΒΕ και οι 1.000 μονάδες της Goldman Sachs!

Την ίδια ώρα στην Αθήνα παρατηρούμε επίσης τη δημοσιοποίηση εκθέσεων τραπεζών και φορέων που θέλουν τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να είναι πιο ταχείς από ό,τι αναμενόταν, όπως για παράδειγμα η έκθεση του ΙΟΒΕ που βλέπει ανάκαμψη της τάξης του 8% για το 2021!!!

Επίσης ενδιαφέρον έχει και η έκθεση της Goldman Sachs που «βλέπει» το Χρηματιστήριο να γράφει 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Η τρέλα με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ! Στο 1,3 δισ. η αύξηση, στα 8,7 ευρώ η τιμή διάθεσης!

Το γεγονός είναι, πάντως, πως η αύξηση του όγκου συναλλαγών έρχεται να καταδείξει την επιστροφή των ξένων θεσμικών επενδυτών, ενώ την ώρα τούτη στην κυριολεξία γίνεται ένας πανικός με την αύξηση της ΔΕΗ όπου οι πάντες, Έλληνες και ξένοι, θεσμικοί και ιδιώτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, θέλουν να γραφτούν στο βιβλίο προσφορών. Και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση κεφαλαίου όχι στα 750 εκατ., που αρχικά είχε προσδιορισθεί, αλλά τουλάχιστον στο 1,2 δισ., με πιθανότητα να προσεγγίσει ακόμη και το 1,3 δισ., με το εύρος της τιμής να κινείται μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ, με πιθανό προσδιορισμό της τιμής, κατά πληροφορίες, στα 8,7 ευρώ!

S&P και MSCI

Σημειώνεται επίσης ότι με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη MSCI, μαζί ενδεχομένως με την Εθνική Τράπεζα.

Επιπροσθέτως, σημασία για την αγορά θα έχουν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όπως αυτή της Standard & Poor’s που αναμένεται άμεσα να αναβαθμίσει την εθνική οικονομία!

Οι πιέσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες για δανεισμό των επιχειρήσεων και η στάση της ΤτΕ!

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας και της επιστροφής των επιχειρήσεων σε επενδύσεις, δείχνει να διακατέχεται από άγχος το οποίο την οδηγεί σε πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να ενταθούν οι χρηματοδοτήσεις!

Το γεγονός αυτό, μολονότι έχει βάση και διέπεται από συγκεκριμένη λογική, εντούτοις φέρεται να βρίσκει αντίθετη την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θεωρεί ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ακραίους δανεισμούς και χρηματοδοτήσεις, που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και την χώρα σε αλλεπάλληλα μνημόνια…