Πιο αισιόδοξο ακόμα και από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 8% – 8,5%, όταν η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,1%. Όπως έγραψε χθες το radar οι θεσμοί τοποθετούν την φετινή ανάπτυξη στα επίπεδα του 7%.

Ωστόσο, το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του παρουσιάζεται πιο «μαζεμένο» για το επόμενο έτος, καθώς κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4%. Ωστόσο, για του χρόνου η έκθεση περιλαμβάνει και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν υπάρξει έξαρση του υγειονομικού προβλήματος ή εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης στη δεκαετία, άνω του 3% κατά μέσο όρο, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας και περαιτέρω προσέλκυση παραγωγικών συντελεστών, εξέλιξη που προϋποθέτει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και το δημόσιο τομέα.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, σε περίπτωση που δεν προκύψουν νέες ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει φέτος το οικονομικό επιτελείο να στρέψει το στόχος της στην επίτευξη μηδενικού ελλείμματος και στη συνέχεια να προχωρήσει σε λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα κινούνται στην περιοχή του 1%, μακριά από τους παλαιότερους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%.