Μολονότι η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική, με την ενεργειακή κρίση να πλήττει χώρες, νοικοκυριά και εισοδήματα, τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ακρίβεια να βαίνει ανεξέλεγκτη και το κόστος του χρήματος στα ύψη λόγω ανόδου των επιτοκίων, εντούτοις οι ξένοι διεθνείς επενδυτές έχουν εστιάσει σε δελεαστικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου που παρά την δυσχερή συγκυρία συγκεντρώνουν προσδοκίες, διαθέτουν ρευστότητα, πραγματικό ταμείο και εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα, με ορισμένες εξ αυτών να προχωρούν και στη διανομή υψηλών μερισμάτων!

Σε πρώτο πλάνο Τέρνα Ενεργειακή, Μότορ Όιλ, ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΗ

Κατ’ αρχήν, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο κάδρο των ξένων έχουν μπει οι ισχυρές μετοχές του κλάδου της Ενέργειας και των πετρελαιοειδών, με αιχμή του δόρατος την Τέρνα Ενεργειακή, οι συζητήσεις – διαπραγματεύσεις της οποίας με την αυστραλιανή Macquarie συνεχίζονται, με τις πληροφορίες να φέρουν τις δύο πλευρές να βρίσκουν σημείο προσέγγισης μεταξύ 22,5-23 ευρώ ανά μετοχή!

Σε πρώτο πλάνο αδιαμφισβήτητα βρίσκεται η Μότορ Όιλ, που μετά την εξαγορά του 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος αποτελεί την πιο πλήρη, καθετοποιημένη και σύγχρονη εταιρία ενέργειας και πετρελαίων στη χώρα, διαθέτοντας από ΑΠΕ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διυλιστήρια, μέχρι και την είσοδο στο υδρογόνο!

Και κοντά της τα Ελληνικά Πετρέλαια, που επίσης εκσυγχρονίζονται, διαθέτουν διυλιστήρια, ισχυρούς μετόχους και σοβαρές προοπτικές!

Την ίδια ώρα, μετά το «ξεφόρτωμα» από βιαστικούς και hedge funds, η ΔΕΗ ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, στηριζόμενη στην επέκτασή της σε όλα τα επίπεδα -και στις οπτικές ίνες- αλλά και ξένους θεσμικούς όπως η Fidelity που στηρίζουν έμπρακτα με αγορές μετοχών καθώς επίσης και 2 μεγάλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που κατά πληροφορίες αποσκοπούν να συγκεντρώσουν το 10% των μετοχών της κρατικής επιχείρησης!

Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ

Το δελεαστικό αυτό μπουκέτο της Ενέργειας συμπληρώνουν πρωτίστως η Ελλάκτωρ, που στρέφεται ενεργά και στο real estate, ο Μυτιληναίος με εξαιρετικά αποτελέσματα και είσοδο στον δείκτη MSCI, αλλά και η Ιντρακάτ που βρίσκεται σε due diligence με την BC Partners για την πώληση του 70% των μετοχών της κατά 100% ενεργειακής θυγατρικής της.

Τα «βαριά καλά χαρτιά» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και οι τράπεζες!

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διεθνών επενδυτών βρίσκονται τα «βαριά» και «καλά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΛΠ, όπου κάτι παίζεται, ενώ οι τράπεζες έχουν επανέλθει δυναμικά στο κάδρο, με Alpha – Eurobank εσχάτως να πρωτοστατούν και να ακολουθούν επιθετικά Εθνική και Τρ. Πειραιώς!

Ειδικά για την Alpha οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν ότι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, το αφεντικό του Ελλάκτορα, θέλει να ενισχύσει τη θέση του και τοποθετείται επιθετικά, όπως άλλωστε και η Fidelity που με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποίησε εντυπωσιακή επανεμφάνιση στην αγορά μετά από 11 και πλέον χρόνια αποχώρησης, και ειδικότερα από τα μέσα του 2009!