Ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν απάντησε στις επικρίσεις για τη μεγάλη διάρκεια (τέσσερις ώρες) του νέου ντοκιμαντέρ του με θέμα τη ναζιστική κατοχή του Άμστερνταμ.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Occupied City» βασίζεται στο βιβλίο «Atlas of an Occupied City, Amsterdam 1940-1945» που έγραψε η ιστορικός και σκηνοθέτης, Μπιάνκα Στίγκτερ, η οποία είναι επίσης σύζυγος του Στιβ ΜακΚουίν.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, ο οποίος που ζει στο Άμστερνταμ με την οικογένειά του δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA στο περιθώριο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου: «Νομίζω ότι μιάμιση ώρα δεν θα ήταν αρκετή». «Και τι είναι η διάρκεια, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε, θα μπορούσε να είχε διάρκεια 24 ωρών, θα μπορούσε να είχε διάρκεια 40 ωρών» υποστήριξε.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με ό,τι είχαμε για να μεταφράσουμε αυτήν την επείγουσα και άμεση κατάσταση που συνέβη πριν από περισσότερα από 85 χρόνια» είπε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης.  Η Μπιάνκα Στίγκτερ πρόσθεσε ότι η διάρκεια είναι «απαραίτητο συστατικό» της ταινίας για να μεταδώσει τα μηνύματά της. «Νομίζω ότι αυτό που τονίζει είναι ότι η ταινία δεν είναι μάθημα ιστορίας, είναι μια εμπειρία περιπλάνησης σε αυτήν την πόλη στο παρόν και στο παρελθόν, για τέσσερις ώρες» εξήγησε.

«Και αν τη συντομεύαμε, δεν θα μπορούσες να φτάσεις σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε. Η ταινία εξετάζει 130 τοποθεσίες στο σημερινό Άμστερνταμ που σχετίζονται με την εβραϊκή κοινότητα πριν και κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της πόλης. Η Μέλανι Χάιαμς αφηγείται τι συνέβη σε κάθε τοποθεσία.

Ο Στιβ ΜακΚουίν αποκάλυψε ότι το έργο δεν ξεκίνησε αρχικά ως διασκευή του βιβλίου της Στίγκτερ, αλλά ως ιδέα για τη δημιουργία ενός έργου που εξετάζει το παρελθόν και το παρόν.

Διαβάστε ακόμη: