Στις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις εστιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, και στόχος της σύμφωνα με το business plan 2022- 2025, είναι να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων και επενδύσεων με κριτήρια ESG, ύψους 9 δισ.ευρώ.

Σήμερα η Πειραιώς διαχειρίζεται το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με τις πράσινες χρηματοδοτήσεις να διαμορφώνονται πάνω από τα 2,8 δις ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα AΠΕ άνω των 2GW.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου, για την επόμενη διετία, οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, μέσω της πρώτης έκδοσης Πράσινου Ομολόγου, η Πειραιώς άντλησε κεφάλαια ύψους 500 εκατ ευρώ τα οποία επίσης θα χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις.

Μάλιστα στο business plan 2022-2025 της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται ο στόχος για αύξηση της έκθεσής της σε πράσινα δάνεια και επενδύσεις από το 21% στο τέλος του 2021 σε 32% στο τέλος του 2025.

Και στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια ESG, ύψους 9 δισ.ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας, πρόκειται για ένα Sustainability Banking Envelope, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα δάνεια με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 4,1 δισ. ευρώ, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς ESG, αμοιβαία κεφάλαια και έκδοση πράσινων ομολόγων συνολικού ύψους 1,8 δισ.ευρώ.

Εξάλλου για την Πειραιώς στρατηγική προτεραιότητα είναι να πετύχει:

– μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις δικές της λειτουργίες

-μεταστροφή του χαρτοφυλακίου προς πράσινες επενδύσεις και δάνεια

-να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πελάτες της με στόχο την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας

-και η αποτελεσματική διαχείριση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW.

Πρόκειται για το Project Delfini που είναι η πρώτη επένδυση η οποία συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και για τους λόγους αυτούς είναι ορόσημο για την εγχώρια αγορά ενέργειας.

«Mε τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Project Delfini, επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή της να στηρίζει βιώσιμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία» σημειώνουν πηγές της τράπεζας.

Τέλος αναφέρουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνεται το 2022 για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 400 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times και είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στους «Europe’s Climate Leaders» των FT.