Η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε χθες αίτημα για να εντάξει στον Ηρακλή 2 την τιτλοποίηση Sunrise III, συνολικής λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες νωρίτερα και η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε ανάλογο αίτημα για την ένταξη της τιτλοποίησης της Frontier II, ύψους 1 δις ευρώ.

Αλλά και η Τράπεζα Αττικής επιθυμεί διακαώς να ανεβάσει τις δικές της τιτλοποιήσεις, τέσσερις στον αριθμό –ύψους 2,7 δις ευρώ- στο όχημα του Ηρακλή 2, είναι αμφίβολο αν τελικά θα το καταφέρει, αφού η πίεση στα κεφάλαια φαίνεται να είναι απαγορευτική.

Όπως είναι γνωστό μέσα από το πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηαρκλής Ι & ΙΙ» οι τράπεζες καθάρισαν μέσα σε 30 μήνες τους ισολογισμούς τους από «κόκκινα» δάνεια ύψους 49,5 δις ευρώ.

Με τη νέα τιτλοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς μπαίνει στην τελική ευθεία για να πετύχει με τη σειρά της μονοψήφιο δείκτη προβληματικών δανείων.

Ο στόχος της είναι να περιορίσει τον δείκτη καθυστερήσεων στο 9% στο τέλος του έτους, ολοκληρώνοντας τον δικό της «άθλο» καθώς ο δείκτης ήταν στο 49% στο τέλος του 2019.

Και μέσα από στοχευμένες ενέργειες έχει στόχο να μειώσει το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο στα 4 δις ευρώ –στο τέλος του 2022 (ήταν στα 4,7 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους).

Σημειώνεται ότι στην τιτλοποίηση Sunrise III, περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες το 1 στα 2 δάνεια της τιτλοποίησης αυτής είχαν ρυθμιστεί κατά την πανδημία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund Serengeti (Orasis fund), για την πώληση ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Το Serengeti είχε αποκτήσει ένα μικρό ποσοστό των mezzanine και junior ομολόγων και της τιτλοποίησης Sunrise II, των 7,2 δισ. ευρώ.